NATO lansează un al doilea proiect în domeniul apărării cibernetice în Republica Moldova

NATO lansează un al doilea proiect în domeniul apărării cibernetice în Republica Moldova
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 feb 2018

NATO și Repblica Moldova au lansat un proiect multianual de susținere a eforturlor forțelor armate moldovene în vederea dezvoltării și îmbunătățirii capacităților lor în domeniul apărării cibernetice, pentru a putea face față unor amenințări cibernetice sofisticate și emergente ce pot afecta securitatea rețelelor de informații militare, anunță Alianța.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Proiectul a fost lansat în cadrul Programului NATO Știință în Serviciul Păcii și Securității (SPS), în urmă cu o săptămână, precizează Alianța pe site, scrie News.ro.

”Noi sperăm ca, în urma proiectului, Ministerul Apărării să fie într-o poziție mai bună în abordarea unei serii largi de provocări în domeniul apărării cibernetice”, a declarat Jamie Shea, subsecretar general adjunct însărcinat cu Divizia provocărilor emergenete în domeniul securității.

El și-a exprimat speranța ca proiectul să contribuie la ”activități de formare și cercetare în domeniul apărării cibernetice pentru personalul forțelor armate și instituțiile relevate în domeniul securității din (Republica) Moldova și poate chiar la extinderea lui la alte instituții publice”.

Samsung va prezenta noul Galaxy S9 prin intermediul realității augmentate CITEȘTE ȘI Samsung va prezenta noul Galaxy S9 prin intermediul realității augmentate

Unul dintre principalele obiective ale proiectului este înființarea unei Capacități de răspuns la incidente cibernetice în cadrul forțelor armate moldovene și o infrastructură de susținere a apărării cibernetice.

”Astăzi am făcut încă un pas în consolidarea cooperării practice între NATO și Republica Moldova, prin lansarea proiectului. Înțiințarea unei Capacități de răspuns la incidente cibernetice va consoloda capacitățile cibernetice ale Ministerului Apărării și va fi totodată benefică aliaților NATO și țărilor partenere”, a declarat Radu Burduja, secretar general la ministerul moldovean.

Acest proiect reunește experți moldoveni în domeniul apărării cibernetice și din cadrul Agenției NATO pentru Comunicații și Informații, cu sediul la Bruxelles.

Este vorba despre al treilea proiect SPS lansat în cadrul Inițiativei în vederea construirii capacităților apărării și conexe securității, destinate Republicii Moldova. Și celellate două sunt în domeniul apărării cibernetice, ca acesta.

În cadrul unui proiect anterior, finalizat în 2016, s-a inaugurat un laborator de apărare cibernetică la Universitatea Tehnică din Republica Moldova, care servește ca centru de cercetare și formare a funcționarilor publici moldoveni și al tinerilor cercetători și studenți de la universitate.

Al treilea proiect susține Chișinăul în implementarea rezoluției numărul 1325 a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la femei, pace și securitate prin elaborarea unui Plan Național de Acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
nato
republica moldova