Polonia a încălcat legea europeană dispunând tăieri în Pădurea Bialowieza, apreciază avocatul general al CJUE

Polonia a încălcat legea europeană dispunând tăieri în Pădurea Bialowieza, apreciază avocatul general al CJUE
scris 20 feb 2018

Polonia a încălcat legislația europeană cu privire la protecția siturilor naturale prin faptul că a dispus să se facă tăieri în Pădurea Bialowieza, una dintre ultimele păduri virgine din Europa, a apreciat marți avocatul general al Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), relatează AFP.

Avocatul general - ale cărui concluzii sunt urmate, în general, de către Curte - consideră că tăierile ordonate de către Varșovia din motive sanitare nu sunt justificate și sunt susceptibile să ”deterioreze” siturile de reproducere ale unor specii protejate, se aratăîntr-un comunicat.

În iulie 2017, Comisia Europeană (CE) a depus recurs împotriva Poloniei, temându-se cu privire la integritatea pădurii, clasate sit Natura 2000, scrie News.ro.

Bialowieza, o pădure milenară, adăpsostește habitaturi naturale ale unor specii de animale și păsări a căror protecție este considerată prioritară.

Donald Trump Jr vinde apartamente de lux în India CITEȘTE ȘI Donald Trump Jr vinde apartamente de lux în India

De la începutul litigiului, Guvernul polonez susține că operațiunile au ca scop să asigure securitatea în pădure, combătând proliferarea unor insecte xilofage și că ele corespund, așadar, unei excepții acceptate de legislația europeană.

Însă, avocatul general al CJUE Yves Bot, consideră că Polonia ”nu a pus în aplicare măsurile necesare conservării sitului”, iar măsurile întreprinse ”au antrenat pierderea unei părți a unor loturi forestire.

El a constatat de asemenea ”divergența opiniilor științifice” pe tema răspândirii Ips typographus, o insectă coleopteră dăunătoare în pădure.

Avocatul general a pus totodată la îndoială faptul că Polonia a efectuat o ”evaluare adecvată” înainte să treacă la tăieri, ”la simpla examinare a cronologiei deciziilor în litiiu și coerenței pieselor justificative prezentate”.

Bot apreciază, astfel, că principiul precauției a fost ”încălcat”.

În noiembrie, într-o hotărâre temporară, justiția europeană a amenințat deja Varșovia cu o amendă de cel puțin 100.000 de euro pe zi, în cazul în care nu încetează ”imediat” tăierile.

În urma acestei hotărâri, ministrul polonez al Mediului a anunțat retragerea utilajelor forestiere și continuarea ”tăierilor de securitate” prin alte mijloace.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
polonia
cjue
padurea bialowieza