Polonia a încălcat legea europeană dispunând tăieri în Pădurea Bialowieza, apreciază avocatul general al CJUE

Polonia a încălcat legea europeană dispunând tăieri în Pădurea Bialowieza, apreciază avocatul general al CJUE
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 feb 2018

Polonia a încălcat legislația europeană cu privire la protecția siturilor naturale prin faptul că a dispus să se facă tăieri în Pădurea Bialowieza, una dintre ultimele păduri virgine din Europa, a apreciat marți avocatul general al Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Avocatul general - ale cărui concluzii sunt urmate, în general, de către Curte - consideră că tăierile ordonate de către Varșovia din motive sanitare nu sunt justificate și sunt susceptibile să ”deterioreze” siturile de reproducere ale unor specii protejate, se aratăîntr-un comunicat.

În iulie 2017, Comisia Europeană (CE) a depus recurs împotriva Poloniei, temându-se cu privire la integritatea pădurii, clasate sit Natura 2000, scrie News.ro.

Bialowieza, o pădure milenară, adăpsostește habitaturi naturale ale unor specii de animale și păsări a căror protecție este considerată prioritară.

Donald Trump Jr vinde apartamente de lux în India CITEȘTE ȘI Donald Trump Jr vinde apartamente de lux în India

De la începutul litigiului, Guvernul polonez susține că operațiunile au ca scop să asigure securitatea în pădure, combătând proliferarea unor insecte xilofage și că ele corespund, așadar, unei excepții acceptate de legislația europeană.

Însă, avocatul general al CJUE Yves Bot, consideră că Polonia ”nu a pus în aplicare măsurile necesare conservării sitului”, iar măsurile întreprinse ”au antrenat pierderea unei părți a unor loturi forestire.

El a constatat de asemenea ”divergența opiniilor științifice” pe tema răspândirii Ips typographus, o insectă coleopteră dăunătoare în pădure.

Avocatul general a pus totodată la îndoială faptul că Polonia a efectuat o ”evaluare adecvată” înainte să treacă la tăieri, ”la simpla examinare a cronologiei deciziilor în litiiu și coerenței pieselor justificative prezentate”.

Bot apreciază, astfel, că principiul precauției a fost ”încălcat”.

În noiembrie, într-o hotărâre temporară, justiția europeană a amenințat deja Varșovia cu o amendă de cel puțin 100.000 de euro pe zi, în cazul în care nu încetează ”imediat” tăierile.

În urma acestei hotărâri, ministrul polonez al Mediului a anunțat retragerea utilajelor forestiere și continuarea ”tăierilor de securitate” prin alte mijloace.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
cjue
padurea bialowieza