Negociatorul ucrainean David Arahamia susține că Rusia a propus "pacea" în schimbul neutralității, la negocierile de la Istanbul, din 2022

Negociatorul ucrainean David Arahamia susține că Rusia a propus "pacea" în schimbul neutralității, la negocierile de la Istanbul, din 2022
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 nov 2023

David Arahamia, liderul partidului "Slujitorul poporului" și cel care a condus delegația ucraineană la negocierile de "pace" cu rușii din Belarus și Turcia în 2022, a declarat că delegația rusă a promis pace Kievului în schimbul refuzului de a adera la NATO, dar ucrainenii nu i-au crezut, scrie pravda.com.ua.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Jurnalista Natalia Moseiciuk a remarcat că, la o întâlnire cu o delegație africană, Vladimir Putin a arătat un presupus proiect de acord de pace cu Ucraina, gata pregătit, convenit în timpul negocierilor din Belarus, care ar fi fost inițiat la Istanbul (Turcia), scrie News.ro.

Potrivit lui Putin, în așa-zisul acord privind neutralitatea permanentă a Ucrainei și garanțiile de securitate existau 18 articole, în care "totul este explicitat, de la echipamente militare la personalul Forțelor Armate ale Ucrainei", iar documentul ar fi fost semnat de șeful delegației ucrainene.

Arahamia a subliniat: "Din anumite motive, Putin nu a publicat acest document. De ce credeți? Dacă ar fi avut un astfel de document, l-ar fi făcut public. Ei chiar au sperat aproape până în ultimul moment că ne vor forța să semnăm un astfel de acord pentru ca noi să ne asumăm neutralitatea. Era cel mai important lucru pentru ei. Erau pregătiți să pună capăt războiului dacă noi am fi acceptat, - așa cum a făcut odată Finlanda, - neutralitatea și ne-am angajat că nu vom adera la NATO".

Ministrul Finanțelor revine cu o nouă idee privind combaterea evaziunii CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor revine cu o nouă idee privind combaterea evaziunii

".În primul rând, pentru a fi de acord cu acest punct, este necesar să modificăm Constituția. Calea noastră către NATO este scrisă în Constituție. În al doilea rând, nu am avut încredere că rușii vor face acest lucru. Acest lucru ar putea fi făcut numai dacă ar exista garanții de securitate. Nu puteam să semnăm ceva, să ne îndepărtăm, toată lumea să se relaxeze acolo, iar apoi ei [vor invada] și mai pregătiți - pentru că, de fapt, au intrat nepregătiți pentru o astfel de rezistență. Prin urmare, am putea explora această cale doar atunci când există certitudinea absolută că acest lucru nu se va mai întâmpla. Nu există o astfel de certitudine. Mai mult, când ne-am întors de la Istanbul, Boris Johnson a venit la Kiev și a spus că nu vom semna absolut nimic cu ei și că haideți să ne luptăm pur și simplu."

În același timp, Arahamia a negat că delegația ucraineană ar fi fost pregătită să semneze un astfel de document și că Johnson ar fi forțat mâna Kievului.

Potrivit lui Arahamia, delegația nici măcar nu avea dreptul legal de a semna ceva - acest lucru se putea întâmpla doar teoretic la o întâlnire între Volodimir Zelenski și Vladimir Putin.

România își completează stocul de rachete pentru sistemele Patriot cu peste 1 miliard de euro CITEȘTE ȘI România își completează stocul de rachete pentru sistemele Patriot cu peste 1 miliard de euro

Arahamia a adăugat că partenerii occidentali știau despre negocieri și au văzut proiecte de documente, dar nu au încercat să ia o decizie pentru Ucraina, ci mai degrabă au oferit sfaturi.

"De fapt, ne-au sfătuit să nu intrăm în garanții de securitate efemere [cu rușii - n.r.], care nu ar fi putut fi date deloc la acel moment", a declarat Arahamiia, care a condus delegația de negociere",

În opinia sa, delegația și-a îndeplinit sarcinile prioritare "cu 8 puncte din 10", deoarece rușii  "au plecat" (s-au retras din Kiev), iar apoi totul s-a transformat într-o direcție pur militară.

Arahamia a recunoscut că a existat un moment în care a crezut în posibilitatea încercuirii capitalei.

viewscnt
Afla mai multe despre
david arahamia
neutralitate
razboi ucraina