Șoferii, obligați să tragă pe dreapta nu doar la mașinile cu girofar roșu ale poliției și pompierilor

Șoferii, obligați să tragă pe dreapta nu doar la mașinile cu girofar roșu ale poliției și pompierilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 nov 2023

Șoferii vor fi obligați să oprească imediat, cât mai aproape de marginea drumului, și la trecerea ambulanțelor care au în funcțiune semnalele de avertizare luminoasă și sonoră, conform unui proiect legislativ al actualei puteri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Codul rutier prevede acum că șoferii sunt obligați să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, doar la apropierea și la trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roșie și sonore. În prezent sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase cu lumină roșie doar autovehiculele aparținând poliției și pompierilor.

Ciolacu: Dacă hotărâm cotă unică, nu mai vii cu excepții... decât în cazuri excepționale CITEȘTE ȘI Ciolacu: Dacă hotărâm cotă unică, nu mai vii cu excepții... decât în cazuri excepționale

Reprezentanții puterii arată, însă, că în cazurile urgente, în care serviciile publice trebuie să intervină imediat, contează fiecare minut, acesta fiind în măsură să facă diferența între salvarea sau pierderea unei vieți omenesti.

”În ultimii ani, nu puține au fost cazurile în care cetățenii au fost nemulțumiți de timpul în care serviciile de ambulanță, care trebuiau sã acorde primul ajutor în cazul unor accidente rutiere sau al altor catastrofe, au întârziat, fapt ce a dus la îngreunarea întregii misiuni sau chiar la pierderea de vieți omenești”, afirmă inițiatorii proiectului.

Programul Rabla va finanța și flote electrice de transport. Negocieri cu industria - surse CITEȘTE ȘI Programul Rabla va finanța și flote electrice de transport. Negocieri cu industria - surse

Prin urmare, aceștia propunem completarea completarea Codului rutier prin instituirea obligației participanților la trafic de a opri cât mai aproape de acostament în momentul trecerii autovehiculelor aparținând serviciului de ambulanță cu semnalele acustice și luminoase pornite.

”Conducătorii de vehicule sunt obligați să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau de bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea și la trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roșie și sonore, precum și la trecerea autovehiculelor aparținând serviciului de ambulanță care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră și sonore”, este formularea nouă propusă de inițiatori pentru Codul rutier.

”Implementarea acestei modificări asigură îmbunătățirea timpului în care serviciile de ambulanță vor ajunge la cazurile de urgență, putând acționa eficient chiar și în condiții de trafic îngreunat”, mai arată autorii proiectului.

Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament și promulgat de șeful statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
șoferi
ambulanțe
opri
trage
dreapta
acostament
semnal
cod rutier