Politicienii polonezi se acuză reciproc că promovează consumul de insecte

Politicienii polonezi se acuză reciproc că promovează consumul de insecte
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 mar 2023

Alegătorii polonezi au primit un nou motiv de reflexie după ce polticienii din principalele partide s-au acuzat reciproc că vor să îi oblige pe cetățeni să mănânce insecte, înaintea alegerilor generale din toamnă, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Parlamentarii din cadrul partidului conservator Lege și Justiție (PiS), cea mai importantă formațiune din cadrul coaliției de guvernare din Polonia, susțin că partidul de opoziție Platforma Civică intenționează să limiteze consumul de carne și să înlocuiască carnea cu insecte, o acuzație respinsă de Platforma Civică.

Viktor Orban: Putin mi-a spus că problema sa sunt bazele de rachete americane amplasate în România și în Polonia, precum și posibila extindere a NATO în Ucraina și Georgia CITEȘTE ȘI Viktor Orban: Putin mi-a spus că problema sa sunt bazele de rachete americane amplasate în România și în Polonia, precum și posibila extindere a NATO în Ucraina și Georgia

"La următoarele alegeri, politicienii de la Platforma Civică ar trebui să scrie pe fiecare poster "În loc de pui, mâncați un vierme", pentru că ăsta e programul lor adevărat", a declarat parlamentarul PiS, Bartosz Kownacki.

Postul public de televiziune TVP Info a însoțit conferința de presă a lui Kownacki cu o burtieră pe care se putea citi "Propunerile opoziției pentru polonezi: viermi în loc de carne". Acest post de televiziune este criticat în mod frecvent de partidele de opoziție că este un organ de propagandă pentru guvern.

Subiectul consumului de viermi este prezentat în mod frecvent de TVP Info după ce inițiativa C40 Cities, un organism care regrupează primarii unor mari orașe din întreaga lume, și care a recomandat măsuri precum reducerea consumului de carne și utilizarea mai redusă a automobilelor personale pentru a combate schimbărilor climatice, a anunțat că Varșovia ar urma să fie inclusă într-un proiect destinat să demonstreze "rolul orașelor în a răspunde la crizele climatică, energetică și a costului vieții".

Primarul Varșoviei este Rafal Trzaskowski, unul din politicienii de frunte ai opoziției, scrie Agerpres.

Cu toate acestea politicienii de la Platforma Civică și oficialii Primăriei din Varșovia subliniază că participarea Varșoviei la acest proiect nu înseamnă că sunt analizate propuneri care să forțeze oamenii să își reducă consumul de carne și să mănânce viermi.

Liderul Platformei Civice, Donald Tusk a răspuns la acuzațiile venite de la partidul Lege și Justiție, catalogând guvernul de la Varșovia drept un "promotor al supei de viermi". Tusk a făcut aluzie la informațiile din media potrivit cărora Centrul Național pentru Cercetare și Dezvoltare a oferit o finanțare de 6,5 milioane de zloți (1,47 milioane de dolari) pentru un proiect intitulat 'SmartFood' care include creșterea de insecte comestibile. "Este puțin umilitor pentru oricine că media și politicienii se întreabă de câteva zile dacă primarul Trzaskowski vrea cu adevărat să îi forțeze pe polonezi să mănânce viermi și nu carne", a spus Donald Tusk.

La rândul său, Ministerul polonez al Fondurilor pentru Dezvoltare și al Politicilor Regionale a precizat că programul 'SmartFood' nu este un program guvernamental și este finanțat în principal de Norvegia.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
insecte