Inflația din Turcia a încetinit

Inflația din Turcia a încetinit
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 mar 2023

Rata anuală a inflației în Turcia a încetinit la 55,18% în februarie, de la 57,7% luna precedentă, conform datelor publicate de Institutul de Statistică, aproape de estimările analiștilor, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Economiștii se așteptau ca inflația să crească la 55,5% în februarie, după ce în octombrie a urcat la 85,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani, scrie Agerpres

Grupul elvețian Clariant și-a majorat profitul operațional, dar fabrica de bioetanol din România a tras în jos rezultatul. Așteptările pentru acest an nu sunt optimiste CITEȘTE ȘI Grupul elvețian Clariant și-a majorat profitul operațional, dar fabrica de bioetanol din România a tras în jos rezultatul. Așteptările pentru acest an nu sunt optimiste

În ritm lunar, prețurile de consum s-au majorat cu 3,15% în februarie, în timp ce analiștii se așteptau la un nivel de 3,4%.

Cel mai mare avans lunar al prețurilor s-a înregistrat la alimente și băuturi nealcoolice (7,36%), în timp ce la restaurante și hoteluri s-a înregistrat o creștere de 4,07%.

Institutul de Statistică a precizat că nu au fost colectate datele privind prețurile din regiunile afectate de cutremure: Gaziantep, Malatya și Hatay.

Conform estimărilor economiștilor, cutremurul va costa peste 50 de miliarde de lire turcești și va șterge unul sau două puncte procentuale din creșterea economică a Turciei în 2023.

În 23 februarie, Banca Centrală a Turciei a redus dobânda de referință cu 50 de puncte de bază, la 8,5%, în linie cu estimările, în contextul efectelor cutremurului devastator din sudul țării.

"A devenit chiar și mai importantă menținerea condițiilor financiare propice pentru prezervarea creșterii producției industriale și a tendinței pozitive de pe piața muncii, după cutremur", a informat într-un comunicat Comitetul de politică monetară de la Banca Turciei, condus de guvernatorul Sahap Kavcioglu.

Instituția a dat asigurări că monitorizează cu atenție dezechilibrele între cerere și ofertă asupra inflației, în urma cutremurului, și a subliniat importanța sprijinirii creșterii economiei și a pieței muncii.

Un sondaj Reuters arată că la finalul anului rata inflației ar urma să se situeze la 41%, aproape dublu față de nivelul de 22% previzionat de oficialii Băncii Centrale a Turciei.

Până la alegerile generale din mai, economiștii se așteaptă ca rata anuală a inflației în Turcia să scadă la aproximativ 40%.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
inflatie