Polonia denunță „dominația” Germaniei în Europa

Polonia denunță „dominația” Germaniei în Europa
scris 4 dec 2022

Președintele partidului conservator naționalist la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a denunțat „dominația” Germaniei în Europa, acuzând-o că dorește să realizeze prin metode pașnice „planurile pe care și-a dorit cândva să le ducă la îndeplinire prin metode militare”, conform AFP.

Jaroslaw Kaczynski, considerat omul forte și principalul strateg al dreptei la putere, obișnuit să atace Germania și Uniunea Europeană, a ținut un discurs la Legnica, în sud-vestul țării, în cadrul turneului său în provincie în vederea alegerilor legislative prevăzute în toamna anului 2023, scrie Agerpres.

Putin a căzut pe scări CITEȘTE ȘI Putin a căzut pe scări

El a declarat, potrivit agenției de presă PAP, că puterea Europei constă în cea a națiunilor sale și, în mare măsură, în cea a statelor suverane.

El a denunțat „situația de dominație, o situație în care, prin metode pașnice, unul din statele europene, astăzi cel mai mare după Rusia, își realizează planurile pe care și-a dorit cândva să le ducă la îndeplinire prin metode militare. Este o cale care duce la criză și nefericire. Nu numai a Poloniei, ci și a Europei. Și, de asemenea, a acestei țări, Germania”, a spus Kaczynski.

În paralel cu retorica antigermană și eurosceptică, despre care opoziția poloneză crede că este cel puțin parțial legată de campania electorală, autoritățile poloneze au lansat recent o ofensivă diplomatică pentru a cere Germaniei reparații pentru cel de-Al Doilea Război Mondial, estimate de Varșovia la o mie trei sute de miliarde de euro.

Potrivit Germaniei, Polonia a renunțat la reparații de război în 1953 și a confirmat în mai multe rânduri această renunțare.

În acest context, Varșovia a declinat la sfârșitul lui noiembrie propunerea germană de a-i trimite sistemul de apărare antiaeriană Patriot, după căderea, soldată cu victime, a unei rachete în Polonia. Guvernul polonez a sugerat ca Germania să transfere acest echipament în Ucraina, reamintește AFP.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
germania