Polonia vrea să înghețe prețurile la gaze pentru locuințe la un nivel similar cu cel din 2022, a anunțat miercuri premierul Mateusz Morawiecki, adăugând că un proiect de lege ar putea ajunge în Parlament săptămâna următoare, transmite Reuters.
În condițiile în care actualele tarife care limitează prețurile pentru gospodării ar urma să expire la finalul lui 2022, Morawiecki a declarat că o decizie va fi luată în următoarele zile, scrie Agerpres
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
"Vrem să înghețăm prețurile la gaze pentru toate gospodăriile la un nivel similar cu cel din 2022. Vom decide probabil să existe un criteriu privind veniturile", a informat premierul polonez.
Comisia Europeană a propus, marți, un mecanism temporar care să permită plafonarea prețului angro pe piața de referință la gaze naturale din Uniunea Europeană, însoțit de condiții drastice pentru a convinge statele membre reticente la un astfel de dispozitiv.
Dispozitivul vizează plafonarea, timp de un an, începând de la 1 ianuarie 2023, a prețului contractelor futures cu livrare în luna următoare la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință pe piața europeană.
Acest plafon ar urma să intre automat în vigoare atunci când prețurile TTF ar depăși nivelul de 275 de euro/Megawatt oră timp de două săptămâni consecutive și atunci când prețurile TTF vor fi mai mari cu 58 de euro față de prețul mediu mondial la gaze naturale lichefiate timp de 10 zile de tranzacționare.
Atunci când aceste condiții ar fi îndeplinite, Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Domeniul Energiei (ACER) va publica imediat un aviz de corectare a pieței în Jurnalul Oficial al UE și a doua zi tranzacții cu prețuri mai mari de 275 de euro nu vor mai fi autorizate.
Propunerea UE "este la un nivel extrem de ridicat", a spus Morawiecki răspunzând la o întrebare. "Șmecheria este să păstreze prețul la un nivel decent în actualele condiții de criză", a adăugat premierul polonez, referindu-se la plafonare.