„Porcilor, jos mâinile de pe teatru!” - Protest în Ungaria față de Guvernul care încearcă să controleze instituțiile de spectacole

„Porcilor, jos mâinile de pe teatru!” - Protest în Ungaria față de Guvernul care încearcă să controleze instituțiile de spectacole
scris 10 dec 2019

Guvernul ungar a transmis luni Parlamentului o propunere de lege prin care vrea să aibă mai mult control asupra teatrelor, fapt care a stârnit un val de revolte, actorii și publicul considerând că libertatea artistică este amenințată, scrie Reuters.

Aproximativ 2.000 de persoane au demonstrat luni, la Budapesta, față de noua lege, purtând pancarte cu mesajul „Porcilor, jos mâinile de pe teatru!”, scrie News.ro.

Actori, directori de teatre și primarul liberal al capitalei au vorbit la protest despre legea despre care spun că va submina independența instituțiilor de spectacole.

CONFIRMARE MedLife semnează o nouă tranzacție: cumpără unul dintre cele mai moderne centre oncologice din România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE MedLife semnează o nouă tranzacție: cumpără unul dintre cele mai moderne centre oncologice din România

Partidul naționalistului Viktor Orban vrea ca legea să treacă de Parlament săptămâna aceasta.

O petiție prin care este cerută respingerea proiectului a fost semnată de câteva zeci de mii de oameni și a fost citită, weekendul trecut, în mai multe teatre.

Într-o înregistrare video publicată pe Facebook, actori și manageri subliniază că planurile Guvernului amintesc de perioada comunistă, când Statul controla mare parte din viața cetățenilor.

Potrivit proiectului publicat pe site-ul Parlamentului, pe care Guvernul l-a modificat recent, un nou Consiliu Cultural Național va fi responsabil pentru „unificarea direcției strategice a mai multor segmente culturale”.

Ministerul de Resurse Umane, care se ocupă și de Cultură, va avea un cuvânt de spus în numirea directorilor de teatre la instituțiile finanțate de Stat și de municipalități.

Ministerul și autoritatea locală vor semna un acord privind funcționarea teatrului în cauză, inclusiv modul în care va fi numit directorul, însă actul „trebuie să garanteze libertatea artistică a teatrului”, se mai arată în proiectul de lege.

De la preluarea puterii în 2010, Orban și partidul său, Fidesz, au modificat Constituția Ungariei, au preluat controlul asupra presei de stat și au câștigat susținerea mai multor oameni de afaceri.

După ce a câștigat în 2018 pentru a treia oară consecutiv alegerile, prim-ministrul Viktor Orban a spus că acesta va fi „un mandat pentru a construi o nouă eră”.

Un purtător de cuvânt al Guvernului a declarat vineri că un caz de hărțuire sexuală constatat într-un teatru din Budapesta face ca schimbările să fie necesare. Guvernul, în prezent, nu are puterea de a-l demite pe directorul instituției implicate.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
teatru
proteste