Prosus, acționarul majoritar al eMAG și OLX, vinde cel mai mare site de anunțuri din Rusia

Prosus, acționarul majoritar al eMAG și OLX, vinde cel mai mare site de anunțuri din Rusia
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 17 oct 2022

Prosus, acționarul majoritar al eMAG și OLX, a ajuns la un acord privind vânzarea platformei Avito, cel mai mare site de anunțuri din Rusia, către oligarhul rus Ivan Tavrin, într-o tranzacție de 2,4 miliarde de dolari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prosus a încheiat un acord de vânzare a participației sale în Avito Group către grupul de investiții Kismet Capital, controlat de Tavrin, în schimbul sumei de 151 miliarde de ruble (2,4 miliarde dolari).

Kismet, grup privat de investiții fondat de Tavrin în 2016, are un istoric bogat de investiții în companii de tehnologie și telecomunicații din Rusia. Anterior, în 2007, Tavrin a fondat Media-1, în prezent printre cele mai mari holdinguri de media din țară.

ANUNȚ FOTO Când, unde și la ce preț va fi lansat Netflix cu reclame CITEȘTE ȘI ANUNȚ FOTO Când, unde și la ce preț va fi lansat Netflix cu reclame

Prosus, companie controlată de grupul sud-african de e-comerț și media Naspers, va folosi încasările din vânzarea participației de 99% deținută la Avito în scopuri corporative generale.

Finalizarea tranzacției este așteptată în această lună.

Prosus a scos Avito la vânzare în mai, anunțând că se va retrage complet de pe piața rusească, la două luni după ce a decis să separe operațiunile Avito de grupul OLX.

De asemenea, Prosus a anunțat că își va anula integral acțiunile deținute la VK (fosta Mail.ru), printre cele mai mari companii de internet din Rusia, evaluate în bilanțurile contabile la 700 milioane de dolari.

Avito este cel mai mare site de anunțuri din Rusia și al treilea cel mai mare din lume, după site-ul american Craiglist și platforma chineză 58.com. Înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, în februarie, afacerea a fost evaluată de analiști la circa 6 miliarde de dolari.

Potrivit Prosus, la 31 martie, valoarea netă a activelor grupului Avito se ridica la 1,379 miliarde de dolari.

“De la anunțarea intenției noastre de a vinde Avito (...), scopul nostru a fost de a gestiona vânzarea afacerii într-un mod responsabil și ordonat. Considerăm că această tranzacție îndeplinește cel mai bine acest obiectiv”, transmite compania.

Platforma de anunțuri Avito a fost lansată în 2007 la Moscova de antreprenorii suedezi Jonas Nordlander and Filip Engelbert.

Inițial, Prosus a transmis că va continua să opereze Avito după invadarea Ucrainei de către Rusia, precizând că este responsabilă pentru cei 4.000 de angajați ai companiei, însă a revenit asupra deciziei după ce pe site au fost publicate mai multe anunțuri de recrutare pentru armata Rusiei.

Prosus este un grup global de internet de consum și unul dintre cei mai mari investitori în tehnologie din lume. Compania s-a listat pe bursa din Amsterdam în 2019, la o evaluare de 125 miliarde de euro.

Naspers a păstrat o participație de 73% la Prosus, căreia i-a transferat în portofoliu o participație de aproximativ 29% deținută la gigantul chinez din domeniul internetului Tencent, pachetul de aproximativ 79% din acțiunile eMAG, precum și deținerile la o serie de platforme online de anunțuri, turism, educație, socializare și livrări mâncare, printre care OLX, letgo, PayU, Swiggy, iFood, DeliveryHero, Udemy și MakeMyTrip.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
prosus
avito
cel mai mare site anunturi rusia
vanzare avito
retragere rusia
razboi ucraina
emag
olx