Proteste în Ungaria contra reformelor lui Orban din cauza unei legi care crește drastic impozitele pentru întreprinderile mici

Proteste în Ungaria contra reformelor lui Orban din cauza unei legi care crește drastic impozitele pentru întreprinderile mici
scris 17 iul 2022

Aproximativ 1.000 de persoane au manifestat la Budapesta împotriva guvernului premierului Viktor Orban, acesta fiind cel mai recent protest dintr-o serie de demonstrații mai restrânse desfășurate săptămâna aceasta, de când partidul de dreapta Fidesz a adoptat o lege care crește drastic impozitele pentru întreprinderile mici, relatează Reuters, citat de News.ro.

Legea promovată de guvernul lui Viktor Orban elimină un regim de impozitare favorabil lucrătorilor independenți.

Premierul ungar Viktor Orban se confruntă cu cea mai grea provocare de până acum de la preluarea puterii în 2010, cu o majoritate covârșitoare, în contextul în care inflația este la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii. Astfel, forintul a stins minime record, iar fondurile Uniunii Europene sunt suspendate pe fondul unei dispute privind standardele democratice.

Protestatarii au blocat, marți, un pod din Budapesta, însă această acțiune nu a împiedicat aprobarea unei moțiuni guvernamentale de creștere a cotei de impozitare pentru sute de mii de întreprinderi mici, sfidând criticile unor grupuri de afaceri și partide de opoziție.

De asemenea, guvernul lui Orban a redus, miercuri, un plafon la prețurile utilităților pentru gospodăriile cu un volum de consum mai mare. Această decizie a anulat una dintre politicile emblematice ale premierului în vârstă de 59 de ani din ultimii ani, din cauza creșterii prețurilor la energie electrică și gaze pe fondul războiului din Ucraina.

”Am o cunoștință care încălzește folosind doar electricitate. Factura sa lunară la curent a fost de 30.000 de forinți (75 de dolari) până acum, nu este o sumă mare, dar de acum înainte va plăti 153.000”, a declarat Miklos Nyiri, un pensionar în vârstă de 70 de ani la miting.

Sephora vinde filiala sa din Rusia directorului general local al lanțului de magazine CITEȘTE ȘI Sephora vinde filiala sa din Rusia directorului general local al lanțului de magazine

”Este pensionar, așa că pensia va fi consumată pe factura la energie electrică, iar ei vor rămâne să pășuneze pe câmp”, a spus el, adăugând totuși că protestul la scară mică este puțin probabil să-l oblige pe Orban să-și schimbe tactica.

Demonstrația de sâmbătă a fost convocată de primarul orașului Peter Marki-Zay, opozantul independent al lui Orban, a cărui alianță de opoziție a suferit o înfrângere zdrobitoare la alegerile parlamentare din aprilie.

Numărul scăzut de participanți la miting a indicat că, în pofida nemulțumirii ascunse față de ultimele reforme ale lui Orban menite să susțină finanțele statului Ungariei, sentimentul antiguvernamental se străduiește să câștige teren chiar și la Budapesta, unde opoziția a obținut cele mai mari cifre în aprilie.

Deși Orban a plafonat prețurile la carburanți și la unele alimente de bază, inflația a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, la 11,7% în iunie față de anul precedent. Banca Națională a mărit drastic rata dobânzii de referință la cel mai ridicat nivel de la prăbușirea regimului comunist.

Chiar și așa, forintul depășește minimele record față de euro, alimentând presiunile inflaționiste.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
viktor orban
proteste