Putin: Rusia este dispusă să asigure exportul cerealelor ucrainene prin porturile Mariupol și Berdiansk, pe care le controlează

Putin: Rusia este dispusă să asigure exportul cerealelor ucrainene prin porturile Mariupol și Berdiansk, pe care le controlează
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 4 iun 2022

Rusia garantează trecerea nestingherită a navelor care transportă cereale ucrainene dacă Kiev-ul își deminează porturile și este dispusă să asigure exportul acestora prin porturile pe care le controlează, precum Berdiansk și Mariupol din Marea Azov, pe care le-a deminat, a declarat președintele rus Vladimir Putin într-un interviu pentru postul de televiziune Rossiya 1.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit lui Putin, Kievul, poate exporta cereale și pe uscat, iar cea mai logică cale este Belarus, însă pentru aceasta este necesară ridicarea sancțiunilor occidentale impuse Minsk-ului.

„Porturile din Marea Azov, Berdiansk șiMariupol, sunt sub controlul nostru, suntem gata să asigurăm exportul fără probleme, inclusiv al cerealelor ucrainene, prin acele porturi. Suntem pe cale să terminăm lucrările de deminare. Trupele ucrainene au plantat odată trei straturi de mine acolo, iar această lucrare este aproape terminată. Vom crea logistica necesară”, a precizat Putin.

Putin susține că Rusia nu împiedică exportul de cereale din Ucraina, acest lucru putând fi făcut prin porturile de la Marea Neagră și prin tranzitarea țărilor vecine. Există mai multe modalități de a exporta astfel de cereale, a afirmat președintele rus. Exportul se poate face prin porturile controlate de Ucraina după deminare, prin Berdiansk și Mariupol, pe Dunăre și apoi prin România, prin Ungaria și Polonia, iar cea mai simplă cale este prin Belarus, a explicat Putin.

Noile sancțiuni impuse Rusiei nu vor face decât să exacerbeze situația de pe piețele globale, crede Putin.

„Noile sancțiuni vor exacerba situația de pe piețele globale de îngrășăminte, ceea ce înseamnă că perspectivele de recoltare vor fi, de asemenea, mult mai modeste. Cu alte cuvinte, prețurile vor crește", a afirmat liderul rus.

La rândul lor, autoritățile ucrainene susțin că sunt pregătite să creeze condițiile necesare pentru reluarea exporturilor din portul Odesa și caută împreună cu ONU și partenerii occidentali o soluție pentru ca Rusia să nu poată folosi această rută pentru a ataca Odesa.

"Ucraina este pregătită să creeze condițiile necesare reluării exporturilor din portul Odesa. Întrebarea este cum să ne asigurăm că Rusia nu abuzează de ruta comercială pentru a ataca orașul Odesa. Nu avem nicio garanție din partea Rusiei până acum. Căutăm soluții împreună cu ONU și partenerii”, a postat ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba pe contul său de Twitter.

Rusia a blocat toate porturile și rutele comerciale prin care erau exportate cereale ucrainene. Aproximativ 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina, suține Ukrinform.

Ambasadorul Ucrainei la Ankara, Vasil Bodnar, a acuzat vineri Rusia că ''fură'' și exportă cereale ucrainene, în special în Turcia.

viewscnt
Afla mai multe despre
putin
ucraina
export cereale
odesa
mariupol
berdiansk