Putin semnalează discret că este deschis unui armistițiu în Ucraina

Putin semnalează discret că este deschis unui armistițiu în Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 dec 2023

Încrederea președintelui rus Vladimir pare să nu aibă limite, înviorat de eșecul contraofensivei ucrainene din vară, însă pe canale diplomatice dosnice transmite că este pregătit să facă o înțelegere și semnalează, începând din septembrie, că este pregătit de un armistițiu care să înghețe actualele linii ale frontului, departe de ambițiile sale de a cuceri întreaga Ucraină, declară doi foști oficiali ruși de rang înalt apropiați Kremlinului și oficiali americani și internaționali care au primit acest mesaj de la emisarii liderului Kremlinului, scrie The New York Times (NYT).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În pofida bravadei în public, Kremlinul și-a arătat interesul față de încheierea unui acord care să oprească Războiul din Ucraina, cu condiția să poată revendica o victorie, scrie ziarul american, arată news.ro.

Cum a rămas Austria singura țară care nu vrea România și Bulgaria în Schengen. Ce negociază acum Bucureștiul cu Viena CITEȘTE ȘI Cum a rămas Austria singura țară care nu vrea România și Bulgaria în Schengen. Ce negociază acum Bucureștiul cu Viena

Putin a anunțat că nu și-a schimbat obiectivele războiului, iar marți s-a lăudat în fața generalilor săi că Ucraina este atât de copleșită, încât trupele ruse invadatoare fac ”ceea ce vrem”.

”Nu vom renunța la ceea ce este al nostru. Dacă vor să negocieze, atunci să negocieze”, a adăuga el.

Ungaria - la un pas de a atrage o nouă investiție gigant CITEȘTE ȘI Ungaria - la un pas de a atrage o nouă investiție gigant

Însă, pe canale diplomatice dosnice, Putin a transmis alt mesaj. El este gata de o înțelegere.

Putin a semnalat prin intermediari, începând din spetembrie, că este deschis unui armistițiu care să înghețe războiul în actualele linii, mult departe de ambițiile sale de a domina Ucraina, declară NYT doi foști oficiali ruși apropiați Kremlinului și oficiali americani și internaționali care au primit acest mesaj de la emisarii lui Putin.

El și-a trimis ”antenele” în vederea unui armistițiu în urmă cu un an, în toamna lui 2022, potrivit oficialilor americani citați.

Această deschidere tăcută - care nu a mai fost dezvăluită anterior, scrie NYT -  a avut loc după ce Ucraina a pus în derută armata rusă în nord-est.

Putin a anunțat că era mulțumit de teritoriul cucerit și că era pregătit de un armistițiu, declară ei.

Sarajevo este cel mai poluat oraș din lume. Autoritățile au invitat cetățenii să stea acasă CITEȘTE ȘI Sarajevo este cel mai poluat oraș din lume. Autoritățile au invitat cetățenii să stea acasă

Acest interes reiterat al lui Putin față de un armistițiu este un exemplu al felului în care oportunismul și improvizația i-au definit abordarea războiului cu ușile închise.

Zeci de interviuri cu ruși care îl cunoșteau de mult timp și cu oficiali internaționali cu o bună înelegere a funcționării interne a Kremlinului relevă un lider care face manevre în vederea reducerii riscurilor și menținerii deschise a opțiunilor pe care le are la dispoziție într-un război care a durat mai mult decât se aștepta el.

Ele arată un Putin care practică în public o retorică inflamantă, iar în privat își declară dorința de a revendica victoria și de a merge mai departe.

”Ei spun că «suntem pregătiți de negocieri ale unui armistițiu»”, declară NYT un oficial internțaional de rang înalt care s-a întâlnit cu oficiali ruși la nivel înalt în toamnă. ”Ei vor să rămână unde se află pe câmpul de luptă”.

Comercianți chinezi și porturi marocane: Cum ocolește Rusia interdicțiile privind cipurile occidentale CITEȘTE ȘI Comercianți chinezi și porturi marocane: Cum ocolește Rusia interdicțiile privind cipurile occidentale

Nimic nu arată că lideri ucraineni, care s-au angajat să recucerească tot teritoriul, vor accepta un astfel de acord.

Unii oficiali americani spun că ar fi una dintre cunoscutele încercări ale Kremlinului de deturnare și că nu este vorba despre o voință reală a lui Putin de a face un compromis.

Foștii oficiali ruși spun că Putin s-ar putea răzgândi din nou, dacă forțele ruse iau avânt.

VIDEO Erdogan a venit în vizită la Orban și a primit cadou un cal. Cei doi lideri au încheiat un parteneriat strategic: „Turcii și maghiarii vor fi împreună câștigători ai secolului XXI” CITEȘTE ȘI VIDEO Erdogan a venit în vizită la Orban și a primit cadou un cal. Cei doi lideri au încheiat un parteneriat strategic: „Turcii și maghiarii vor fi împreună câștigători ai secolului XXI”

În ultimele 16 luni, Putin a îndurat multe umiliri - retrageri stânjenitoare, o insurecție a unui șef de război altădată prieten - înainte să ajungă la actuala stare de încredere relaxată.

În acest răstimp a purtat un război care a ucis sau mutilat sute de mii de oameni și a dat dovadă de contradicții care au ajuns să-i marcheze regimul.

El este obsedat de performanța Rusiei pe câmpul de luptă și ceea ce consideră drept o misiune istorică de recucerire a ”pământurilor originale rusești”, însă vrea ca majoritatea rușilor să ducă o vioață normală.

După ce a pregătit Rusia de război ani de zile, el încearcă pe tăcute să dea de înțeles că este pregătit să oprească totul.

”Chiar e dispus să se oprească în pozițiile actuale”, declară NYT unul dintre foștii oficiali ruși de rang înalt, evocând un mesaj pe care Kremlinul îl transmite discret, în opinia sa. ”Nu este dispus să se retragă un metru”, subliniază el.

Bulgaria cedează presiunii Ungariei de a elimina o taxă excepțională pe gazul rusesc, în speranța de a adera la Schengen CITEȘTE ȘI Bulgaria cedează presiunii Ungariei de a elimina o taxă excepțională pe gazul rusesc, în speranța de a adera la Schengen

Putin vede un concurs de factori, declară actuali și foști oficiali, care creează un moment oportun al unui acord: un câmp de luptă blocat într-un impas, consecințele eșecului contraofensivei ucrainene, declinul susținerii Ucrainei în Occident, iar din octombrie distracția Războiului din Fâșia Gaza.

Acești oficiali au vorbit sub protecția anonimatului, la fel ca ceilalți intervievați în vederea acestui articol, din cauza caracterului sensibil al cananelor dosnice, precizează ziarul.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns unor întrebări în scris, după ce a refuzat un interviu, scrie NYT.

El spune, într-un mesaj vocal, că ”aceste teze pe care le-ați prezentat sunt, din punct de vedere conceptual, incorecte”.

Austria aprobă noile sancțiuni europene ce vizează Rusia, după ce Ucraina a scos Raiffeisen de pe o listă neagră CITEȘTE ȘI Austria aprobă noile sancțiuni europene ce vizează Rusia, după ce Ucraina a scos Raiffeisen de pe o listă neagră

Întrebat dacă Rusia este pregătită de un armistițiu în actualele linii ale războiului, el evocă declarații ale lui Putin, care a spus luna trecută că obiectivele războiului rus nu s-au schimbat.

”Putin este într-adevăt pregătit de negocieri și a spus-o”, declară Peskov. ”Rusia continuă să fie pregătită, dar exclusiv în vederea atingerii scopurilor sale”.

Ucraina are planuri ambițioase în sectorul producției de cipuri și al inteligenței artificiale CITEȘTE ȘI Ucraina are planuri ambițioase în sectorul producției de cipuri și al inteligenței artificiale

Ucraina raliază o susținere a ”formulei păcii”, care prevede ca Moscova să predea toate teritoriile ucrainene pe care le-a cucerit și să plătească despăgubiri

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski declara marți că nu vede niciun semn că Rusia ar vrea să negocieze.

viewscnt
Afla mai multe despre
putin
ucraina