Rata anuală a inflației din Turcia a atins 36,1% luna trecută, cea mai ridicată din guvernarea de 19 ani al lui Erdogan

Rata anuală a inflației din Turcia a atins 36,1% luna trecută, cea mai ridicată din guvernarea de 19 ani al lui Erdogan
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 ian 2022

Rata anuală a inflației din Turcia a atins 36,1% luna trecută, fiind cel mai ridicat nivel atins în cei 19 ani de când președintele Tayyip Erdogan se află la conducerea țării, scotând la iveală profunzimea unei crize valutare creată de politicile neortodoxe de reducere a dobânzii cheie, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Numai în decembrie prețurile de consum au crescut cu 13,58%, au arătat datele Institutului de Statistică din Turcia, erodând și mai mult veniturile și economiile turcilor zdruncinați de criza economică, scrie News.ro.

Parlamentarii ruși propun plasarea de ”fotografii înfricoșătoare” pe sticlele cu alcool. Se propune și înlocuirea vinului fiert cu ceaiul CITEȘTE ȘI Parlamentarii ruși propun plasarea de ”fotografii înfricoșătoare” pe sticlele cu alcool. Se propune și înlocuirea vinului fiert cu ceaiul

Indicele prețurilor de consum de la an la an a depășit estimarea mediană a sondajului Reuters, de 30,6%, prețurile unor produse de bază precum transportul și alimentele - care au ocupat o parte din ce în ce mai mare din bugetele gospodăriilor în 2021 - crescând și mai rapid.

Lira turcească a pierdut 44% din valoarea sa anul trecut, deoarece banca centrală a redus ratele dobânzilor în urma presiunii lui Erdogan de a acorda prioritate creditelor și exporturilor în detrimentul stabilității valutare și al prețurilor.

Luni, lira a scăzut cu 5%, apoi a crescut cu 3%. Lira a fost tranzacționată la închidere la 13,0790 față de dolar, cu aproximativ 0,8% mai sus decât închiderea de vineri.

Unii economiști prevăd că inflația ar putea ajunge până la 50% până în primăvară, dacă nu se inversează direcția politicii monetare.

Goldman Sachs a spus că inflația va rămâne peste 40% pentru cea mai mare parte a anului 2022.

”Dobânzile ar trebui majorate imediat și agresiv, deoarece acest lucru este urgent”, a spus Ozlem Derici Sengul, partener fondator la Spinn Consulting din Istanbul.

Totuși, este puțin probabil ca banca centrală să acționeze, a adăugat ea, iar inflația anuală ”va ajunge probabil la 40-50% până în martie”, atunci când creșterile de prețuri administrate ar fi fost adăugate în mix, inclusiv o creștere a salariului minim cu 50%.

Turcia are acum a opta cea mai mare inflație din lume, potrivit unei liste Trading Economics.

Guvernul a luat măsuri la sfârșitul a anului trecut pentru a încuraja populația să își păstreze economiile în lire, într-o încercare de a inversa deprecierea monedei.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
inflatie