Renault va lua decizia finală, „dureroasă”, privind afacerile din Rusia „în săptămânile următoare”

Renault va lua decizia finală, „dureroasă”, privind afacerile din Rusia „în săptămânile următoare”
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 9 mai 2022

Jumătate din unitatea de business Dacia – Lada va dispărea dacă Renault decide să renunțe la uzinele pe care le are în Rusia și, implicit, la vânzările de automobile pe această piață. Luca de Meo a declarat că va lua o decizie în săptămânile următoare.

Urmărește-ne și pe Google News

„Negocierile sunt în desfășurare” a declarat Luca de Meo, CEO al Renault Group, referitor la modalitatea prin care compania ar putea să cedeze acțiunile pe care le deține la Lada și uzina din apropierea Moscovei. Declarațiile au fost făcute în cdrul unei conferințe „Future of the Car”, în Marea Britanie, potrivit Automotive News.

„Știm de asemenea că am muncit timp de 10 ani pentru  investi mulți bani acolo astfel că suntem acolo să protejăm bunurile și ceea ce am făcut”. Renault și-a suspendat activitățile în uzina Renault, iar la Lada situația este incertă. În aprilie, informații transmise de oficiali ruși au arătat că se portă discuții pentru ca pachetul de acțiuni pe care îl deține Renault la Avtovaz (Lada), adică 68%, să fie cedat pe o sumă simbolică unei instituții de stat rusești, cu drept de răscumpărare într-un interval de câțiva ani. Uzina Renault aflată în apropiere de Moscova ar urma să fie cedată adminsitrației locale.

Planurile Renault erau extrem de ambițioase atât pentru piața locală, unde deține aproape 40% din piață, cu brandurile Renult și Lada, cât și pentru întreaga unitate de business Dacia – Lada, prin utilizarea în comun a platformelor și componentelor.

Grupul Volkswagen investește 10 miliarde de euro în Spania pentru fabrica de baterii și o centrală fotovoltaică CITEȘTE ȘI Grupul Volkswagen investește 10 miliarde de euro în Spania pentru fabrica de baterii și o centrală fotovoltaică

Luca de Meo a spus că, în pofida profitabilității Avtovz înregistrată în ultimii ani, o pierdere a acestei unități nu ar afecta capacitatea de dezvoltare a grupului. „Nu va avea un impact uriaș asupra abilității noastre de a finanța alte proiecte”.

Evaluările făcute deja în privința activelor din Rusia se ridică la circa 2 miliarde de euro. De Meo a mai spus că se concentrează pe menținerea locurilor de muncă și că decizia de plecare din Rusia va fi „dureroasă”, însă a subliniat că sunt chestiuni mai importante acum decât profitul companiei.

CEO-ul Renault a mai precizat că se caută o soluție care să permită menținerea activității în fabricile din Rusia, în viitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
renault rusia
uzina renault lada
avtovaz
dacia lada