Republica Moldova se va retrage din Adunarea Parlamentară a CSI

Republica Moldova se va retrage din Adunarea Parlamentară a CSI

Igor Grosu

Profit.ro
Profit.ro
scris 23 iun 2023

Republica Moldova se va retrage din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI) până la sfârșitul actualei sesiuni parlamentare, a anunțat joi seara președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Eu, împreună cu colegii, ne-am pus scopul ca până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare să le spunem adio. Care este rostul să ne aflăm în această Adunare Interparlamentară, când un stat membru fondator al acestei structuri a invadat alt stat membru fondator, Ucraina? Noi nu mai dăm curs la nicio invitație și nu mai plătim taxa aceea de cotizare, colegii din opoziție se mai duc, din banii lor, fac prezența. Noi însă avem o decizie politică asumată, până la sfârșitul sesiunii să spunem la revedere Adunării Interparlamentare a CSI”, a declarat Igor Grosu la emisiunea „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

Marile stațiuni din Bulgaria, cu hotelurile goale. Presa scrie că germanii nu mai merg în Bulgaria, iar turiștii locali preferă țările mai ieftine CITEȘTE ȘI Marile stațiuni din Bulgaria, cu hotelurile goale. Presa scrie că germanii nu mai merg în Bulgaria, iar turiștii locali preferă țările mai ieftine

În cadrul aceleiași emisiuni, președintele Parlamentului a menționat că optează pentru paritate și în domeniul diplomatic. Republica Moldova are în prezent șase diplomați acreditați la Moscova și atât ar trebui să aibă și Federația Rusă în cadrul Ambasadei de la Chișinău, a punctat Igor Grosum citat de News.ro

„Nu trebuie să ne facem iluzii că ei își vor schimba comportamentul, nu-l vor schimba, cum ne-au tratat, cu lipsă de respect, așa vor acționa în continuare. Acum se fac evaluări și o să se vină cu o propunere în sensul acesta”, a mai spus Igor Grosu.

Jurnal TV menționează că Rusia are acum 40 de diplomați la Chișinău.

Luna trecută, Igor Grosu a anunțat că a luat decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Adunarea interparlamentară a CSI și a solicitat Guvernului să inițieze procedura de legiferare a retragerii.

La rândul său, premierul Dorin Recean a spus că Adunarea interparlamentară a CSI nu a livrat pentru Republica Moldova niciun fel de beneficii. „Noi n-am putut rezolva conflictul transnistrean, noi în continuare avem armata rusă staționată ilegal în Republica Moldova și noi nu am fost protejați de diferite embargouri economice”, a punctat Recean.

Turcia crește salariul minim cu 34% CITEȘTE ȘI Turcia crește salariul minim cu 34%

Ministrul afacerilor interne, Ana Revenco, a spus că instituția pe care o conduce are 39 de acorduri încheiate pe liniile specifice de activitate cu CSI, iar zece dintre acestea sunt „sterile și inoportune”.

Guvernul moldovean a aprobat deja denunțarea a două Acorduri cu CSI.

Săptămâna trecută, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană din parlament au decis ca Moldova să denunțe alte două acorduri încheiate pe platforma CSI. „Nu mai pot fi aplicate pe teritoriul țării”, au spus membrii Comisiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
republica moldova
csi