EXCLUSIV DOCUMENT Dosar penal la Romaero. Cum a rămas compania strategică de stat fără terenuri și clădiri din Băneasa destinate unui centru de suport pentru Airbus și Boeing

EXCLUSIV DOCUMENT Dosar penal la Romaero. Cum a rămas compania strategică de stat fără terenuri și clădiri din Băneasa destinate unui centru de suport pentru Airbus și Boeing

Boeing 737 în întreținere la Romaero, 2019. Sursă foto: pagina Facebook a companiei

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 29 apr 2024

Ministerul Economiei, acționarul majoritar al companiei de stat strategice de apărare cu profil aeronautic Romaero, a depus sesizare penală la Direcția Națională Anticorupție (DNA) în speța dării în plată, către o altă companie de stat, Hidroelectrica, a mai multor terenuri și clădiri din Băneasa ale Romaero, ipotecate în favoarea producătorului de energie pentru eșalonarea plății unor facturi restante la curent, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Este vorba de 3 terenuri, în suprafață totală de circa 1,5 hectare, o platformă de parcare a avioanelor, un hangar și mai multe ateliere.

Antreprenorii arabi vin mâine în România pentru TAROM. Grindeanu: Nu este într-o formă economică de invidiat. Ce urmează acum CITEȘTE ȘI Antreprenorii arabi vin mâine în România pentru TAROM. Grindeanu: Nu este într-o formă economică de invidiat. Ce urmează acum

Activele menționate au fost vândute după aceea la licitație, de către Hidroelectrica, unui vehicul investițional controlat de dezvoltatorul imobiliar One United Properties.

Sesizarea depusă de minister a fost înregistrată în urmă cu 4 luni, pe 27 decembrie 2023, iar Romaero spune că DNA a deschis dosar penal în baza ei. Codul de Procedură Penală stipulează că atunci ″Când actul de sesizare îndeplinește condițiile prevăzute de lege, organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la fapta săvârșită ori a cărei săvârșire se pregătește, chiar dacă autorul este indicat sau cunoscut″.

Sindicatele din bănci au semnat cu patronatele primul contract colectiv sectorial, pe care-l vor extins la întreaga piață, nu doar la băncile semnatare. Crește salariul minim și prevederi pentru compensatorii la concediere. UPDATE: Anunț CPBR CITEȘTE ȘI Sindicatele din bănci au semnat cu patronatele primul contract colectiv sectorial, pe care-l vor extins la întreaga piață, nu doar la băncile semnatare. Crește salariul minim și prevederi pentru compensatorii la concediere. UPDATE: Anunț CPBR

În acest moment, pe rolul DNA se află în lucru un dosar penal care ar avea ca obiect aspectele precizate de dumneavoastră în cerere. Alte informații referitoare la stadiul anchetei nu pot fi puse la dispoziție, în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public″, a răspuns DNA la solicitarea de informații de interes public a Profit.ro. 

Prevederea legală invocată de DNA stipulează că se exceptează de la accesul liber al cetățenilor ″informațiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidențiale ori se pun în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfășurare″.

PREMIERĂ Comisia Europeană ia la ochi gazele lichefiate rusești, pentru sancțiuni CITEȘTE ȘI PREMIERĂ Comisia Europeană ia la ochi gazele lichefiate rusești, pentru sancțiuni

Ministerul Economiei nu a răspuns solicitării de informații a Profit.ro până în momentul publicării acestui articol.

Cu 2 săptămâni înainte, pe 15 decembrie 2023, firma One Proiect 23 SRL, redenumită ulterior One Băneasa Airpark SRL, își adjudecase, la o licitație organizată de Hidroelectrica, contra unei sume de circa 4 milioane euro, terenurile și clădirile din bulevardul Ficusului nr. 44, sector 1 din Capitală, ce aparținuseră Romaero.

Tesla va concedia 2.688 de angajați la fabrica sa din Texas CITEȘTE ȘI Tesla va concedia 2.688 de angajați la fabrica sa din Texas

One Băneasa Airpark SRL este controlată de One United Properties, cu 70% din capital, acționar minoritar fiind firma argeșeană de construcții Conarg, deținută de omul de afaceri Valentin Vișoiu.

Romaero, aflată în insolvență din 17 ianuarie 2024, a contestat în instanță toate actele juridice prin care s-a ajuns ca Hidroelectrica să intre în posesia terenurilor și clădirilor menționate și să le vândă la licitație, de la hotărârea AGA din septembrie 2022, prin care s-a aprobat ipotecarea activelor în favoarea Hidroelectrica, până la actul de adjudecare a lor de către One Băneasa Airpark din decembrie 2023, cerând ″repunerea părților în situația anterioară″.

VIDEO Grindeanu lansează acuzații împotriva WeBuild pentru Podul peste Dunăre de la Brăila și îl laudă pe Umbrărescu, ca exemplu: „Se joacă cu focul!” CITEȘTE ȘI VIDEO Grindeanu lansează acuzații împotriva WeBuild pentru Podul peste Dunăre de la Brăila și îl laudă pe Umbrărescu, ca exemplu: „Se joacă cu focul!”

După cum a relatat Profit.ro, Romaero a scăpat deocamdată de evacuare, invocând faptul că mai întâi trebuie să-și mute în altă parte documentele clasificate cu statut ″Secret″ aflate în clădirile adjudecate de One Băneasa Airpark la licitație, procedură complexă și de durată, potrivit legislației specifice în vigoare.

(…) administratorul judiciar (al Romaero – n.r.) consideră că activele valorificate în cadrul licitației (…) nu puteau face obiectul executării de către Hidroelectrica SA, motivat de faptul că acestea erau cuprinse în Planul de restructurare aprobat prin HG nr. 1.004/2022, fiind descrise ca active imobiliare propuse pentru reabilitare sau modernizare, cu destinația <Spațiul ce va fi utilizat pentru dezvoltare construcții mentenanță aeronave wide body>. Mai mult, prin valorificarea acestor active, Romaero SA și-a pierdut dreptul de servitute către unul dintre celelalte obiective ale societății, fiindu-i prejudiciată desfășurarea activității curente. (…) În urma analizei înscrisurilor transmise de către reprezentanții societății debitoare, administratorului judiciar consideră că faptele prezentate se încadrează în faptele reglementate de art. 117 – 122 din Legea nr. 85/2014 și vom proceda la sesizarea instanței, în condițiile stabilite de lege″, se arată într-un document al insolvenței Romaero.

ULTIMA ORĂ FOTO Avarii masive în termoficarea bucureșteană, CET Grozăvești inundată CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Avarii masive în termoficarea bucureșteană, CET Grozăvești inundată

În plus, potrivit sursei citate, Romaero și Hidroelectrica conveniseră inițial ca alte active decât cele până la urmă vândute să fie constituite drept garanții pentru datoriile restante la energie electrică, înlocuirea fiind decisă la jumătatea lunii noiembrie 2023, cu puțin timp înainte de demararea licitației.  

Prevederile invocate mai sus din Legea insolvenței reglementează actele și operațiunile considerate ″frauduloase″ ale debitorilor, procedurile prin care administratorii judiciari pot cere în instanță anularea lor, precum și situația terților care au dobândit de bună-credință bunuri ale debitorilor în urma unor astfel de acte și operațiuni.

Senatul Statelor Unite a votat o lege care ar putea duce la blocarea TikTok CITEȘTE ȘI Senatul Statelor Unite a votat o lege care ar putea duce la blocarea TikTok

Investiția tehnică de noutate, respectiv proiectare, construire și dotare hangar mentenanță aeronave wide-body, permite dezvoltarea și extinderea capabilităților companiei pentru mentenanța tuturor categoriilor de aeronave, civile sau militare. Investiția ar permite României să oferteze statelor NATO și UE mentenanța aeronavelor militare și civile de mari dimensiuni și să devină un centru regional de suport tehnic, partener al celor două firme producătoare Airbus și Boeing″, se menționează în Planul de restructurare din 2022 al Romaero.

Romaero pretinde că preluarea de către Hidroelectrica a activelor din Băneasa ar fi fost nelegală din 4 motive: executarea silită s-ar fi făcut de către producătorul hidro în baza contractului de ipotecă și nu a tranzacției extrajudiciare de reeșalonare a datoriei la energie, s-ar fi făcut pentru o sumă datorată eronată, de 11,3 milioane lei, care se redusese între timp semnificativ, valoarea imobilelor puse ca garanție și ulterior executate era mult mai mare decât cea a datoriei și, în plus, aceste active ar fi fost mult subevaluate.

FOTO Praf saharian în Capitală: Bucureștenii și-au găsit mașinile acoperite de un strat roșiatic CITEȘTE ȘI FOTO Praf saharian în Capitală: Bucureștenii și-au găsit mașinile acoperite de un strat roșiatic

Pe 16 aprilie, Romaero a pierdut pe fond, în primă instanță, procesul în care contesta executarea silită din partea One Băneasa Airpark, demarată pentru intrarea în posesia activelor imobiliare adjudecate la licitația Hidroelectrica din decembrie anul trecut, având posibilitatea să facă apel.

Actul de adjudecare este lovit de nulitate în integralitatea sa deoarece toate actele care au stat la baza emiterii acestui act de executare sunt lovite de nulitate, dincolo de faptul că sunt rezultatul săvâșirii unei infracțiuni, care a fost sesizată de către Corpul de Control al Ministerului Economiei. (…) în mod fraudulos și prin încălcarea dispozițiilor legale, au fost valorificate in mod nelegal active cuprinse in Planul de restructurare operațională a societății Romaero SA pentru perioada 2022-2031, aprobate prin Hotărârea de Guvern nr. 1.004/2022, ce deservesc activitatea de apărare națională, prin constituirea unei ipoteci imobiliare pentru garantarea plății contravalorii energiei electrice furnizate de Hidroelectrica SA către societatea Romaero SA.

Aceste active au fost incluse în planul operațional întocmit pentru Romaero prin hotărâre de Guvern, tot astfel fiind introdusă inclusiv interdicția de a înstrăina în orice formă acest tip de active. Prin urmare, (…) este evidentă frauda la lege la întocmirea contractelor de ipotecare a acestor bunuri, care nu puteau fi ipotecate, pe de o parte, pentru că erau cuprinse în hotărârea de Guvern, iar pe de altă parte, pentru că erau cuprinse în planul operațional și pentru că făceau parte din sistemul de apărare. De asemenea, aceste aspecte sunt cercetate de DNA și, prin urmare, acesta este motivul pentru care instanța de judecată este chemată să temporizeze această executare, pentru a se pronunța structurile de stat competente să se pronunțe cu privire la ce s-a întâmplat, ținând cont de faptul că, Romaero este singura societate din România care poate asigura reparația și mentenanța aeronavelor de tip militar″, a susținut Romaero la proces.

Instanța a respins cererea Romaero ca procesul să fie suspendat până la soluționarea definitivă a dosarului penal deschis de DNA la sesizarea Ministerului Economiei. Argumentul judecătorului a fost că ″(...) deși această sesizare a fost înregistrată în data de 27.12.2023, totuși, contestatoarea (Romaero – n.r.) nu a fost în măsură să indice instanței, la termenul de judecată din data de 01.04.2024, numărul dosarului de urmărire penală format ca urmare a respectivei sesizări, deși a fost chestionată de catre instanță cu privire la acest aspect″.

Euforia provocată de concursul Eurovision stimulează călătoriile spre orașul suedez Malmo CITEȘTE ȘI Euforia provocată de concursul Eurovision stimulează călătoriile spre orașul suedez Malmo

În schimb, One Băneasa Park a susținut, aprobată de instanță, că actul de adjudecare la licitație a imobilelor este legal, ca și executarea silită pentru intrarea în posesia acestora.

Mai mult, compania controlată de One United Properties a susținut că Romaero urma să beneficieze de pe urma tranzacției Hidroelectrica – One Băneasa Airpark, prin încasarea diferenței dintre prețul tranzacției și creanța Hidroelectrica pentru facturi neplătite la curent.

(…) imobilele au fost adjudecate de intimată (One Băneasa Airpark – n.r.), contra unei sumei care urma să acopere creanța Hidroelectrica SA, dar și să fie eliberată în parte debitoarei (Romaero – n.r.). În ciuda faptului că debitoarea s-a declarat de acord cu valoarea la care fusese evaluat imobilul la momentul discutării unui eventual acord de dare în plată, dar și a faptului că mare parte din prețul plătit de intimată urma a-i fi eliberat sau a servi la plata unor alte datorii ale debitoarei, aceasta nu a manifestat intenția de a preda voit imobilele în discuție.

Intimata arată că, de fapt, toate criticile de nelegalitate invocate de debitoare privesc altă executare silită (cea inițială, prin care Hidroelectrica a intrat în posesia imobilelor – n.r.). Toate motivele invocate de debitoare prin contestația formulată (...) privesc o cu totul altă executare silită și nu prezintă niciun fel de relevanță pentru executarea prin care intimata a încercat să obțina posesia imobilelor pe care le-a dobândit în mod legal″, se menționează în documentele procesului.

ULTIMA ORĂ Ciolacu confirmă Profit.ro - Damen a dat România în judecată. Mesajul premierului către olandezi CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ciolacu confirmă Profit.ro - Damen a dat România în judecată. Mesajul premierului către olandezi

Pe amplasamentul cumpărat de la Hidroelectrica, One Băneasa Airpark vrea să dezvolte o proprietate comercială cu un hangar și birouri. Hangarul ar putea fi închiriat companiei My Jet, din care fondatorii One United, Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, dețin 30%.

″Parte din clădiri sunt birouri și parte este un hangar care va fi închiriat, cel mai probabil, unui operator aviatic. Obiectivul nostru este să dezvoltăm niște clădiri de ultimă generație care să ridice zona, să creeze locuri de muncă și să aducă companiei noastre chirii“, a declarat Căpitanu, pentru Profit.ro.

Paul de România, depistat într-un resort din Malta CITEȘTE ȘI Paul de România, depistat într-un resort din Malta

Romaero a intrat în insolvență în ianuarie, în urma cererii proprii, cu datorii exigibile de peste 763 milioane lei. La 30 septembrie 2023, compania avea restanțe la stat în sumă totală de aproape 436 milioane lei, cu tot cu dobânzi și penalități.

La 30 noiembrie 2023, Romaero avea în patrimoniu active totale în valoare de peste 900 milioane lei, din care terenuri și construcții de mai mult de 700 milioane lei

Romaero a terminat primele 11 luni din 2023 cu pierderi de 85,73 milioane lei, cu aproape 60% mai mari decât cele din întregul an 2022, la venituri totale de circa 157 milioane lei, în scădere cu 14%.

 

EXCLUSIV DOCUMENT Dosar penal la Romaero. Cum a rămas compania strategică de stat fără terenuri și clădiri din Băneasa destinate unui centru de suport pentru Airbus și Boeing
EXCLUSIV DOCUMENT Dosar penal la Romaero. Cum a rămas compania strategică de stat fără terenuri și clădiri din Băneasa destinate unui centru de suport pentru Airbus și Boeing
EXCLUSIV DOCUMENT Dosar penal la Romaero. Cum a rămas compania strategică de stat fără terenuri și clădiri din Băneasa destinate unui centru de suport pentru Airbus și Boeing
EXCLUSIV DOCUMENT Dosar penal la Romaero. Cum a rămas compania strategică de stat fără terenuri și clădiri din Băneasa destinate unui centru de suport pentru Airbus și Boeing
Sursă: Buletinul Procedurilor de Insolvență. Sublinieri Profit.ro

Sursă: Buletinul Procedurilor de Insolvență. Sublinieri Profit.ro

viewscnt
Afla mai multe despre
romaero insolvență
romaero hidroelectrica
romaero one united
romaero clădiri terenuri băneasa