Reuters anunță - Putin s-a decis: Cât va rămâne la putere

Reuters anunță - Putin s-a decis: Cât va rămâne la putere
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 nov 2023

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a decis să candideze pentru un nou mandat de șef al statului în martie anul viitor și va rămâne astfel la putere cel puțin până în 2030, au declarat pentru Reuters șase surse cărora agenția nu le dezvăluie identitatea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei

Putin, care a împlinit 71 de ani pe 7 octombrie, a preluat președinția Rusiei de la Boris Elțin în ultima zi din 1999 și este deja conducătorul rus aflat la putere la Moscova cel mai mult timp de la Stalin încoace, depășind și recordul de 18 ani al liderului sovietic Leonid Brejnev, scrie Agerpres.

VIDEO Grindeanu: Start pentru lucrările pe Varianta Ocolitoare Comarnic! CITEȘTE ȘI VIDEO Grindeanu: Start pentru lucrările pe Varianta Ocolitoare Comarnic!

Sursele Reuters, care au cerut să li se păstreze anonimatul datorită sensibilității politice de la Kremlin, au afirmat că decizia lui Putin a ajuns la subordonați, iar acum consilierii săi pregătesc campania electorală.

„Decizia a fost luată”

Președintele este apreciat favorabil de 80% din ruși conform sondajelor de opinie, iar dacă va candida, alegerile vor fi o formalitate; el va câștiga cu siguranță, fiind sprijinit de întreg aparatul de stat, de presa de stat și neavând practic nicio opoziție serioasă.

„Decizia a fost luată - va candida", a afirmat una din sursele citate de Reuters. O alta, care confirmă o știre publicată luna trecută de ziarul Kommersant, susține că în câteva săptămâni se vor da în acest sens indicii atent dirijate. A treia sursă, în acord cu celelalte, precizează că consilierii președintelui se pregătesc deja pentru participarea sa la alegeri. Alte trei surse afirmă același lucru: Putin va candida.

„Lumea la care privim este foarte periculoasă", a apreciat una din surse.

VIDEO Umbrărescu avansează cu lucrările la Autostrada Bucureștiului. Noi imagini CITEȘTE ȘI VIDEO Umbrărescu avansează cu lucrările la Autostrada Bucureștiului. Noi imagini

Tot sub rezerva anonimatului, o sursă diplomatică străină afirmă că Putin s-a hotărât recent, iar anunțul va urma în curând.

Mulți diplomați străini, agenți secreți și oficiali se așteaptă, potrivit agenției Reuters, ca Putin să rămână la putere pe viață. Până acum nu se confirmase însă că el va candida anul viitor.

Kremlinul neagă că Putin a luat vreo decizie în privința alegerilor prezidențiale

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că Putin nu a făcut niciun anunț că va candida pentru un nou mandat.

„Președintele nu a făcut nicio declarație. Iar campania nu a fost încă anunțată oficial", a declarat Peskov pentru Reuters.

În septembrie, Peskov declarase că, dacă Putin decide să candideze, nimeni nu îi va putea face față.

Președinția rusă a respins ca dezinformare occidentală știri conform cărora președintele este bolnav.

viewscnt
Afla mai multe despre
vladimir putin
rusia