Reuters: Rusia a mai livrat două turbine în Crimeea, într-o posibilă amplificare a conflictului cu Siemens

Reuters: Rusia a mai livrat două turbine în Crimeea, într-o posibilă amplificare a conflictului cu Siemens
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iul 2017

Rusia pare să fi livrat alte două turbine în Crimeea, ceea ce ar putea agrava o dispută legată de respectarea sancțiunilor occidentale în care este implicat grupul german Siemens, potrivit unor reporteri ai Reuters care au văzut echipamentele în portul Feodosia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Reuters nu are o confirmare independentă că echipamentele sunt turbine Siemens, dar dimensiunea și forma acestora se potrivesc cu fotografiile publice ale sistemelor de turbine pe gaze ale grupului german, scrie News.ro.

Siemens a anunțat în această săptămână că cel puțin două din patru turbine vândute companiei ruse de stat Technopromexport au fost livrate în Crimeea, împotriva voinței sale și fără să aibă cunoștină de acest lucru.

Cehii de la APS, cu 5 birouri în România, au plătit Hellenic Bank peste 20 milioane euro pentru divizia de administrare a creditelor neperformante CITEȘTE ȘI Cehii de la APS, cu 5 birouri în România, au plătit Hellenic Bank peste 20 milioane euro pentru divizia de administrare a creditelor neperformante

Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014 și este supusă din acest motiv unor sancțiuni europene în domeniul tehnologiei energetice.

Siemens a dat marți în judecată Technopromexport, căreia i-a cerut să returneze turbinele la destinația lor originală, peninsula Taman, a declarat un purtător de cuvânt al grupului din Munchen, Wolfram Trost.

Peninsula Taman, din sudul Rusiei, nu este supusă sancțiunilor.

Un purtător de cuvânt de la sediul central al Siemens, Yashar Azad, a spus că grupul încă încearcă să stabilească toate faptele, inclusiv unde se află alte două turbine.

Reprezentanții Technopromexport, companie care construiește centralele energetice din Crimeea, și cei ai Ministerului Energiei, au refuzat să comenteze.

Un oficial guvernamental din Crimeea a spus, întrebat dacă echipamentele din port sunt turbine Siemens: ”Haideți, nu putem vorbi despre asta. Înțelegeți: sancțiuni, Siemens. Bineînțeles că povestea asta se va afla, dar lăsați-o să se afle fără noi”.

Dacă se va dovedi că echipamentele văzte de reporterii Reuters sunt fabricate de Siemens, asta ar arăta că Rusia continuă planul în pofida procesului deschis de companie și a unui avertiment din partea guvernului de la Berlin că utilizarea turbinelor în Crimeea ar afecta investițiile germane viitoare în Rusia.

Cazul arată seriozitatea Uniunii Europene și a companiilor din UE în legătură cu aplicarea sancțiunilor.

Siemens a anunțat luni că a făcut tot posibilul să se asigure de respectarea sancțiunilor.

Rusia are nevoie de patru turbine pentru noile stații electrice din peninsula Crimeea, pe care Ucraina a deconectat-o de la rețeaua sa electrică după pierderea controlului în regiune, au declarat trei persoane aproapiate proiectului.

Doua turbine sunt pentru o centrală electrică aflată în construcție în Sevastopol, iar alte două pentru una construită la Simferopol.

Președintele rus Vladimir Putin a promis locuitorilor din Crimeea că le va asigura furnizarea constantă cu energie.

Siemens a anunțat că are confirmări că două dintre turbinele livrate Technopromexport  pentru Taman au fost transferate în Crimeea. Taman se află la o distanță de 10 kilometri, la est de Crimeea.

O sursă apropiată proiectului de construcție a centralelor din Crimeea a declarat săptămâna trecută că planul era ca al doilea set de două turbine produse de Siemens să ajungă în portul Feodosia în această lună.

viewscnt
Afla mai multe despre
turbine
siemens