Rusia a semnalat o probabilă nouă reducere a dobânzilor și suplimentarea cheltuielilor bugetare pentru a ajuta economia

Rusia a semnalat o probabilă nouă reducere a dobânzilor și suplimentarea cheltuielilor bugetare pentru a ajuta economia
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 apr 2022

Rusia a semnalat o probabilă nouă reducere a dobânzilor și suplimentarea cheltuieli bugetare, pentru a ajuta economia să se adapteze la sancțiunile occidentale, pe măsură ce se îndreaptă către cea mai profundă contracție din 1994, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Rusia se confruntă cu o inflație tot mai mare, o retragere de capital și o posibilă intrare în default, după ce Occidentul i-a impus sancțiuni fără precedent ca reacție la invadarea Ucrainei, scrie News.ro.

Aproximativ 200.000 de angajați ruși riscă să fie concediați după ce companiile străine au părăsit Rusia în urma războiului din Ucraina CITEȘTE ȘI Aproximativ 200.000 de angajați ruși riscă să fie concediați după ce companiile străine au părăsit Rusia în urma războiului din Ucraina

Putin a declarat luni că Rusia ar trebui să-și folosească bugetul de stat pentru a sprijini economia și lichiditatea.

Banca Mondială se așteaptă ca economia rusă să se contracte cu peste 11% în acest an.

Banca centrală și-a dublat dobândă cheie la 20%, pe 28 februarie, când a lovit primul val de sancțiuni, înainte de a o reduce la 17% pe 8 aprilie.

Instituția se așteaptă să reducă în continuare dobânda, la următoarea reuniune a consiliului de administrație din 29 aprilie .

”Trebuie să avem posibilitatea de a scădea dobânda cheie mai rapid. Trebuie să creăm condiții pentru a crește disponibilitatea creditelor pentru economie”, a declarat luni guvernatorul Băncii Centrale, Elvira Nabiullina.

Deși inflația din Rusia a accelerat până la cel mai ridicat nivel de la începutul anului 2002, banca centrală ”nu va încerca să o scadă în niciun fel - acest lucru ar împiedica adaptarea afacerilor”, a spus Nabiullina.

Acelerarea actuală a inflației este cauzată de oferta scăzută, nu de cererea ridicată, iar banca centrală își propune să o aducă la ținta de 4% în 2024, pe măsură ce economia se adaptează la sancțiunile occidentale, a spus ea, vorbind în camera inferioară a Parlamentului.

"Perioada în care economia poate trăi din rezerve este finită. Și deja în al doilea și al treilea trimestru vom intra într-o perioadă de transformare structurală și de căutare a unor noi modele de afaceri", a afirmat Nabiullina.

Ea a mai spus că Moscova intenționează să ia măsuri legale pentru blocarea aurului, valutei și activelor aparținând rezidenților ruși, adăugând totodată că un astfel de pas ar trebui să fie gândit cu atenție.

Sancțiunile externe au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari din cele aproximativ 640 de miliarde de dolari pe care Rusia le avea în rezervele sale de aur și valută când a lansat ceea ce numește ”operațiunea militară specială” în Ucraina.

Noile sancțiuni ale UE împotriva Rusiei vor avea ca țintă și Sberbank, cea mai mare bancă rusă CITEȘTE ȘI Noile sancțiuni ale UE împotriva Rusiei vor avea ca țintă și Sberbank, cea mai mare bancă rusă

Putin, vorbind cu Nabiullina și cu alți oficiali de vârf ai guvernului printr-un link video, a cerut o accelerare a procesului de trecere la utilizarea monedele naționale în comerțul exterior – în loc de dolari și euro - în noile condiții. S

Sancțiunile au afectat în principal piața financiară, ”dar acum vor începe să afecteze din ce în ce mai mult economia”, a spus Nabiullina.

”Principalele probleme vor fi asociate cu restricțiile la import și logistica comerțului exterior, iar în viitor cu restricții la export”.

Ea a spus că companiile rusești ar trebui să se adapteze.

”Producătorii ruși vor trebui să caute noi parteneri, logistică sau să treacă la producția de produse din generațiile anterioare”, a spus ea.

Exportatorii ar trebui să caute noi parteneri și aranjamente logistice și ”toate acestea vor dura”, a spus Nabiullina.

Ea a arătat că banca centrală ia în considerare flexibilizarea vânzării veniturilor valutare de către exportatori.

În februarie, Rusia a ordonat companiilor exportatoare, inclusiv unora dintre cei mai mari producători de energie din lume, de la Gazprom la Rosneft, să vândă pe piață 80% din veniturile lor valutare, deoarece capacitatea băncii centrale de a interveni pe piețele valutare era limitată.

Banca poate atenua termenii termenilor și volumului vânzărilor obligatorii, a spus Nabiullina.

Comentariile lui Nabiullina ”vizează direct sau indirect împiedicarea întăririi rublei”, au spus analiștii Promsvyazbank. Însă moneda rusă și-a extins câștigurile luni, apreciindu-se la 81,4025 unități pentru un euro, un nivel văzut ultima dată pe 8 aprilie, ajutată de viitoarele plăți de taxe care vor determina companiile axate pe export să convertească veniturile valutare în ruble pentru a-și onora obligațiile.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
dobanzi
inflatie