Rusia anunță cu ce deficit a încheiat anul 2023

Rusia anunță cu ce deficit a încheiat anul 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 ian 2024

Deficitul bugetar al Rusiei a fost de 1,9% din Produsul Intern Brut în 2023, a anunțat Ministerul de Finanțe, o performanță ușor mai bună decât în 2022 dar sub ținta inițială inițială a Guvernului de la Moscova, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Potrivit unor estimări preliminare ale Ministerului de Finanțe, deficitul general s-a situat la 3.240 miliarde de ruble (36,5 miliarde de dolari), în condițiile în care veniturile au crescut cu 4,7% în ritm anual, până la 29.120 miliarde de ruble, iar cheltuielile au crescut cu 4%, până la 32.360 miliarde de ruble, scrie Agerpres.

Tesla se apropie rapid de Audi după numărul vehiculelor vândute la nivel global CITEȘTE ȘI Tesla se apropie rapid de Audi după numărul vehiculelor vândute la nivel global

O creștere de 25% a veniturilor care nu au legătură cu petrolul și gazele naturale a contracarat o scădere de 23,9% a veniturilor din energie, pe măsură ce sancțiunile occidentale, inclusiv un embargou cu privire la prețul țițeiului rusesc, au încercat să lipsească Moscova de fondurile necesare pentru a-și continua războiul din Ucraina.

Această creștere a veniturilor care nu au legătură cu energia a permis autorităților de la Moscova să majoreze cheltuielile, inclusiv majorarea obișnuită din luna decembrie. Ministerul rus al Finanțelor a cheltuit peste 5.000 de miliarde de ruble în luna decembrie 2023, după ce în luna decembrie 2022 a cheltuit 7.000 de miliarde de ruble.

După invadarea Ucrainei, în luna februarie 2022, Rusia direcționează din ce în ce mai multe resurse spre cheltuieli militare și industria de apărare. Cheltuielile combinate cu apărarea și securitatea ar urma să ajungă în acest an la aproximativ 40% din totalul cheltuielilor bugetare.

Cheltuielile mari de la începutul anului 2023 i-au făcut pe mulți analiști să prognozeze că Rusia va înregistra un deficit bugetar uriaș, însă prețurile mari la țiței precum și succesul cu care Rusia a ocolit eforturile occidentale destinate diminuării veniturilor sale din energie, au permis Moscovei să încheie anul 2023 cu un deficit mai mic.

Cu toate acestea, scăderea veniturilor strânse de Rusia din petrol și gaze, de la 11.590 miliarde ruble, până la 8.820 miliarde ruble, este una semnificativă. Ministerul Finanțelor a subliniat că declinul se datorează bazei de comparație mai mari din anul 2022, scăderii cotațiilor la țițeiului Urals în prima parte a anului 2023 și scăderii exporturilor de gaze naturale. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
deficit bugetar