Rusia arde gazele destinate exportului către UE la frontiera cu Finlanda

Rusia arde gazele destinate exportului către UE la frontiera cu Finlanda
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 aug 2022

Gigantul energetic rus Gazprom arde gazele destinate exportului în Uniunea Europeană la frontiera cu Finlanda, relatează agenția de presă Unian, citând publicația finlandeză Yle, potrivit căreia Moscova arde la propriu gazele încă de la sfârșitul lunii mai, când compania rusă de gaze și-a redus livrările către UE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Arderea se desfășoară în apropierea stației de compresoare ”Portovaia” și a terminalului GNL cu același nume. Imagini de satelit provenind de la sistemul NASA de monitorizare a incendiilor arată că procesul a început în data de 22 mai, scrie Agerpres.

Letonia declară Rusia ”stat terorist” și cere UE să nu mai acorde rușilor vize turistice, de muncă și de studii CITEȘTE ȘI Letonia declară Rusia ”stat terorist” și cere UE să nu mai acorde rușilor vize turistice, de muncă și de studii

În perioada respectivă, compania Gazprom redusese tranzitul de gaze către Uniunea Europeană și încetase să mai folosească întreaga capacitate a conductei, deși UE achitase integral livrările.

La sfârșitul lunii, arderea gazelor rusești a fost observată la terminalul de lângă frontiera cu Finlanda. Iar la mijlocul lunii iunie a fost observat un incendiu lângă stația de compresoare. În perioada aceea, Gazprom diminuase de aproape trei ori livrările de gaze în Europa – de la 167 milioane de metri cubi de gaze până la 67 milioane metri cubi.

Gazele continuă să fie arse de câteva săptămâni în volume extrem de mari, iar flăcările uriașe sunt vizibile chiar și de pe teritoriul Finlandei, notează Unian, citând publicația Yle.

Rusia a declarat că nu poate recepționa turbina Siemens – reparată în Canada și considerată ca fiind esențială pentru funcționarea gazoductului Nord Stream 1, ce alimentează Europa cu gaze rusești – din cauza sancțiunilor. Prin astfel de motive, Federația Rusă încearcă să determine UE să ridice restricțiile impuse după invazia rusă în Ucraina, comentează Unian.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
gaze