Rusia are un nou ambasador în România. Vladimir Lipaev a fost expulzat anul trecut din Estonia

Rusia are un nou ambasador în România. Vladimir Lipaev a fost expulzat anul trecut din Estonia
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 apr 2024

Președintele Vladimir Putin l-a numit pe Vladimir Lipaev în funcția de ambasador al Federației Ruse în România, decretul șefului statului fiind publicat marți pe portalul oficial de informații juridice alături de cel prin care îl eliberează pe fostul ambasador Valeri Kuzmin din această funcție pe care a deținut-o timp de opt ani la București, relatează agenția TASS.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Decretul se referă la "Numirea lui Vladimir Gheorghievici Lipaev în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse în România". Printr-un alt decret, președintele Federației Ruse l-a eliberat din funcția de ambasador în România pe Valeri Kuzmin, scrie News.ro.

Unul din trei euro câștigați în fiecare an de Grecia vine din turism CITEȘTE ȘI Unul din trei euro câștigați în fiecare an de Grecia vine din turism

Valeri Kuzmin a fost numit ambasador în România în 2016. Anterior, el a fost ambasador itinerant și a condus misiunile diplomatice în Republica Moldova și Sudan.

Reprezentanța diplomatică rusă la București anunțase săptămâna trecută că Valeri Kuzmin și-a încheiat mandatul de ambasador la București. În decursul îndelungatului său mandat, Kuzmin a făcut declarații controversate și a fost convocat în repetate rânduri de MAE de la București, în special după invazia Rusiei în Ucraina.

Potrivit TASS, Vladimir Lipaev s-a născut în 1959, vorbește germană, engleză și franceză. Diplomatul a lucrat în diferite funcții în aparatul central al Ministerului rus de Externe și în străinătate.

A absolvit Institutul de Relații Internaționale din Moscova, iar în perioada 1997-2001 a fost consilier la Ambasada Rusiei din Norvegia. Din 2004 până în 2007 a fost director adjunct al Departamentului de personal al Ministerului rus de Externe, iar în 2007 a fost numit consul general al Federației Ruse la Frankfurt am Main (Germania).

Apoi, timp de 10 ani, din 2011 până 2021, a revenit ca director adjunct al Departamentului de personal al Ministerului rus al Afacerilor Externe.

EXCLUSIV Pompierii, polițiștii și jandarmii nu au venit la Fondul lansat de Viorel Cataramă. Omul de afaceri retrage compania de administrare din piața de capital CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Pompierii, polițiștii și jandarmii nu au venit la Fondul lansat de Viorel Cataramă. Omul de afaceri retrage compania de administrare din piața de capital

În perioada 2021-2023, el a condus misiunea diplomatică rusă în Estonia. A fost expulzat din Estonia ca răspuns la expulzarea de către Rusia a ambasadorului estonian la Moscova.

În februarie 2023, Estonia a expulzat 21 de angajați ai Ambasadei Rusiei la Tallinn, spunând că va găzdui doar opt oficiali diplomatici pe teritoriul său - o cifră egală cu cea a echipei Tallinnului la Moscova. Kremlinul a răspuns prin expulzarea însuși ambasadorului estonian Margus Laidre din Rusia. A fost prima expulzare a unui ambasador din această țară în anul care trecuse de când Rusia a lansat invazia pe scară largă în Ucraina. Ca măsură de răspuns, Estonia a pus apoi capăt mandatului ambasadorului rus Vladimir Lipaev la Tallinn.

viewscnt
Afla mai multe despre
vladimir lipaev
rusia
ambasador