România, cel mai mare importator european al roșiilor din Turcia. Tomatele turcești, cele mai multe probe cu pesticide

România, cel mai mare importator european al roșiilor din Turcia. Tomatele turcești, cele mai multe probe cu pesticide
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 apr 2024

„Turcia a vândut României roșii în valoare de aproape 92 de milioane de dolari anul trecut”, notează site-ul freshplaza.com, care îl citează pe reprezentantul companiei Esin Tarim, activă în exportul de legume turcești.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Informațiile sunt confirmate de datele statistice ale Comisiei Europene: 92.159.000 de euro, valoarea importurilor de tomate ale României din Turcia, în 2023, cea mai mare valoare de până acum, arată G4Food.ro.

SURPRIZĂ Unul dintre principalii jucători din industria cărnii a intrat în insolvență CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Unul dintre principalii jucători din industria cărnii a intrat în insolvență

„România a fost urmată de Ucraina cu 64,6 milioane de dolari, Polonia cu 56,6 milioane de dolari, Germania cu aproape 54 de milioane de dolari și Rusia cu 40,6 milioane de dolari”, mai notează publicația citată.

Analizele efectuate de autoritățile sanitare veterinare din statele membre ale Uniunii Europene arată că Turcia a avut, în anul 2022, cele mai multe probe neconforme la categoria de pericol „Reziduuri de pesticide”: 299 de notificări făcute de statele membre în Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF).

Exportatorii turci se așteaptă la o creștere a cererii de tomate din producția internă pe piața europeană, întrucât, susțin aceștia, producția europeană este în scădere.

„Producția scăzută de tomate din Europa ne-a oferit o oportunitate pentru a ne vinde roșiile”, spun aceștia.

„Au existat oportunități reale pentru exportatorii turci de roșii, deoarece producția europeană a încetinit în acest sezon”, spune Emel Esin Keskin, proprietara firmei Esin Tarim.

„Producția de tomate în UE a avut o tendință descendentă, din cauza creșterii costurilor cu energia și a pandemiei de Covid-19 Această scădere a sporit eforturile de marketing ale țării noastre pentru a exporta roșii în țările europene. Drept urmare, a fost un sezon fructuos pentru producătorii noștri de tomate: am livrat 588.418 de tone de roșii, în 52 de țări, printre care numără România, Ucraina, Polonia, Germania, Bulgaria, Țările de Jos, Regatul Unit, Seychelles, Rusia, Danemarca, Spania, Azerbaidjan, Italia, Qatar, Kazahstan, Estonia și Franța.”

Focus 18 urcă Prima TV în audiențe CITEȘTE ȘI Focus 18 urcă Prima TV în audiențe

Pentru a face față cererii crescute pe piețele internaționale, fermierii turci au extins suprafețele cultivate cu tomate în spații protejate ( sere și solare ). În plus, guvernul turc sprijină financiar sectorul cultivării tomatelor în spații protejate.

„Suntem foarte mulțumiți de sprijinul acordat de stat industriei tomatelor în sere și solare și noi, exportatorii, ne propunem să creștem, în continuare, cota de piață, în sezonul viitor. Ne îndreptăm rapid spre acest obiectiv cu sprijinul oferit. Când ne uităm la țările și cantitățile exportate către aceste destinații, vedem că vindem cantități mai mari atât pe piețele noi, cât și pe piețele existente. Considerăm că aceste vânzări vor crește în continuare în noul sezon și că vom crește cifrele de export cu producția noastră și vom aduce o mare contribuție la economia țării noastre”, spune Keskin.

„Ca țară, ne propunem să ajungem la o valoare de cinci miliarde de dolari a exporturilor de roșii, până în 2026. Rusia a crescut cota de import de tomate din Turcia de la 350 de mii de tone la 500 de mii de tone, acest lucru având o influență pozitivă asupra exporturilor noastre, în total. Și producătorii, și exportatorii, am avut, cu toții, un sezon bun și continuăm această tendință Roșiile sunt cultivate în principal în sere, unele încălzite cu energie geotermală, ceea ce reduce cu 60% consumul de energie. Credem că ne vom crește cifrele de export în fiecare an odată cu creșterea serelor și a volumului de producție”, conchide Emel Esin Keskin.

viewscnt
Afla mai multe despre
tomate
turcia
romania