Rusia avertizează asupra riscului "real" de izbucnire a unui război mondial

Rusia avertizează asupra riscului "real" de izbucnire a unui război mondial
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 apr 2022

Rusia a asigurat că vrea să continue negocierile de pace cu Ucraina, avertizând asupra pericolului "real" ca acest conflict să degenereze în al Treilea Război Mondial, a doua zi după vizita miniștrilor americani la Kiev, scrie AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În timp ce armata rusă afirmă că a lovit, luni, în jur de 100 de ținte în Ucraina, inclusiv instalații feroviare în centrul țării, șeful diplomației ruse Serghei Lavrov l-a acuzat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski că „s-a prefăcut” că discută cu Moscova, scrie News.ro.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere

"Este un actor bun (...), dacă ne uităm atent și citim atent ce spune, veți vedea mii de contradicții", a afirmat șeful diplomației ruse, citat de agențiile ruse de presă. Dar "noi continuăm să purtăm negocieri cu echipa" uraineană "și aceste contacte vor continua", a declarat el. 

Într-un context de tensiuni fără precedent între Moscova și Occident din cauza războiului din Ucraina, Lavrov a avertizat asupra riscului unui al Treilea Război Mondial. "Pericolul este grav, este real, nu putem să-l subestimăm", a considerat Lavrov.

Aceste declarații vin a doua zi după vizita la Kiev, unde s-au întâlnit cu președintele Zelenski, a șefului Pentagonului Lloyd Austin și a secretarului de stat Antony Blinken - primii lideri americani care merg în Ucraina de la începutul conflictului pe 24 februarie.

La întoarcerea din această vizită, șeful Pentagonului a estimat că Kievul poate câștiga războiul.

"Primul lucru pentru a câștiga este să crezi că-l poți câștiga. Și (ucrainenii) sunt convinși că pot câștiga (...). Ei pot câștiga dacă au echipamente bune, susținere", a declarat luni Austin.

Luni seară, președintele Zelenski a afirmat că victoria ucraineană nu este decât o chestiune de timp.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare

"Datorită curajului, înțelepciunii apărătorilor noștri, datorită curajului tuturor ucrainenilor, tuturor ucrainencelor - statul nostru este un adevărat simbol al luptei pentru libertate", a estimat el într-o alocuțiune.

Statele Unite, care au anunțat un nou ajutor militar direct și indirect pentru Ucraina de 700 de milioane de dolari - ajutorul lor atinge până acum 3,4 miliarde de dolari -, au accelerat livrările de echipamente militare, pe care Volodimir Zelenski nu încetează să le ceară.

SUA furnizează arme grele pentru ofensiva rusă care se concentrează pe estul și sudul Ucrainei, după ce trupele de la Moscova au eșuat în regiunea Kiev, de unde s-au retras la sfârșitul lui martie.

Austin a spus că "vede Rusia slăbită într-o asemenea măsură încât nu mai poate face aceleași lucruri ca invazia Ucrainei".

Potrivit ministrului rus al Apărării, aviația sa a bombardat luni 82 de situri militare ucrainene, dintre care patru posturi de comandament și două depozite de carburant, iar armata sa a tras "rachete de înaltă precizie" asupra a 27 de ținte.

La rândul său, ministerul ucrainean al Apărării a indicat că armata rusă a continuat să-și consolideze apărarea antiaeriană, să reconstituie pierderile legate de ofensiva anterioară și să bombardeze infrastructurile.

Luptele continuă și în regiunea Harkov din nord-est, cu o „încercuire parțială” a celui de-al doilea oraș al Ucrainei, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării. Bombardamntele zilnice i-au forțat pe civilii din cartierele vizate să doarmă săptămâni întregi în pasaje subterane.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
razboi
ucraina