Rusia condamnă Google și Meta la amenzi-record

Rusia condamnă Google și Meta la amenzi-record
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 dec 2021

Rusia a condamnat Google și Meta la amenzi-record în valoare de 87 și, respectiv, 23 de milioane de euro, din cauză că nu au suprimat conținuturi ”interzise”, semnul unei presiuni tot mai mari în această țară asupra giganților în domeniul dgital, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În ultimii ani, autoritățile ruse și-au consolidat neîncetat controlul asupra Internetului - ultimul spațiu în care voci critice la adresa Kremlinului se exprimă în continuare cu o anumită libertate, arată news.ro.

Ele sancționează cu regularitate marile întreprinderi în domeniul digital, mai ales străine, pe care le acuză de faptul că nu șterg conținuturi pe care le consideră ”periculoase” pentru mnori sau legate de opoziție.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

Amenzile în valoare de 7,2 miliarde de ruble (87 de milioane de euro) și 1,9 miliarde de ruble (23,8 milioane de euro) aplicate Google și Meta, firma-mamă a Facebook, sunt însă fără precedent prin suma lor.

Serviciul de presă al tribunalelor din Moscova a anunțat că giganții californieni au fost găsiți vinovați de ”recidivă”. Ei au fost condamnați de această dată, pentru prima oară, la o amendă calculată pe baza veniturilor pe care le realizează în Rusia.

”Jandarmul” rus al telecomunicațiilor Roskomnadzor afrmă într-un comunicat că, aceste conținuturi interzise alimentează ”ura religioasă”, conțin informații ”nefiabile” sau periculoase pentru mnori sau promovează ”organizații teroriste sau extremiste”.

Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă

Potrivit Roskomnadzor, rețelele de socializare Facebook și Instagram, proprietatea Meta, înregistrează peste 2.000 de conținuturi interzise în Rusia. În cazul Google este vorba despre 2.600 de astfel de conținuturi.

”Vom studia documentele curții și vom decide ce măsuri să adoptăm”, a declarat vineri AFP servciul de presă al Google.

AMENZI, AMENINȚĂRI,M BLOCĂRI

În afară de presiunea amenzilor, autoritățile ruse au amenințat să aresteze angajați ai Apple și Google în Rusia, în cazul în care aceste grupuri nu cooperează, potrivit unor surse din interiorul grupurilor.

În septembrie, chiar înainte de alegerile legislatve, Moscova a reușit, prin astfel de tactici, să oblige cele două societăți, pe care le-a acuzat de ”amestec în alegeri”, să retragă din magazinele lor virtuale din Rusia aplicația opozantului încarcetar Aleksei Navalnîi.

Pentru a obține câștig de cauză, autoritățile ruse pot, de asemenea, încetini sau bloca aceste servicii.

Mai multe site-uri ale lui Navalnîi, ale cărui organizații au fost declarate drept ”extremiste” de către justiția rusă, au fost blocate definitiv.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

În septembrie, Rusia a blocat șase programe informatice foarte folosite de rețele private virtuale (VPN) care permit un acces la site-uri de Internet interzise.

Leonid Volkov, un aliat al lui Navalnîi, apreciază că Google se va confrunta în curând cu o alegere dificilă - fe să nu plătească amenda și să iasă de pe piața rusă, fie să șteargă toate conținuturile ”ilegale”, inclusiv viceoclipuri foarte vizualizate ale lu Aleksei Navalnîi pe YouTube, proprietatea Google.

”Piața este destul de importantă. Google nu vrea să o piardă, îmsă o amendă atât de mare o face mai puțin interesantă”, a scris vineri Volkov pe Telegram.

Începând din 2014, legea rusă cere ca întreprinderile web să depoziteze date ale utilizatorilor lor ruși în Rusia, o legislație care a costat amenzi dure întreprinderile străine în domeniul digital.

Autoritățile ruse dezvoltă, de asemenea, un ”Internet suveran”, care urmează să le dea posibilitatea să izoleze Internetul rus și să-l separe de marile servere mondiale.

Kremlinul dezminte că ar vrea să dezvolte o rețea națională pe care s-o controleze - ca în China -, însă ONG-urile și opozanții se tem exact de acest lucru.

Circa 40% din rezervările făcute early-booking în Deltă au fost anulate CITEȘTE ȘI Circa 40% din rezervările făcute early-booking în Deltă au fost anulate

În ianuarie 2021, președintele rus Vladimir Putin aprecia că giganții Internetului se află ”în concurență de facto cu statele” și le denunța ”tentativele de a controla în mod brutal societatea”.

Puterea rusă își consolidează tot mai mult acapararea asupra campionilor domeniului digital rus.

Grupul tech rus VK, frma-mamă a primei rețele de socializare din Rusia ”VKontakte” a fost preluat de o filială a gigantului rus în domeniul gazelor naturale Gazprom și este condus de la jumătatea lui decembrie de către Vladimir Kirienko, fiul unui colaborator apropiat al lui Vladimir Putin.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
google