Rusia s-a apropiat de un default al datoriilor, plătind deținătorii de obligațiuni în dolari în ruble

Rusia s-a apropiat de un default al datoriilor, plătind deținătorii de obligațiuni în dolari în ruble
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 apr 2022

Rusia s-a apropiat de o posibilă neîndeplinire a serviciului datoriilor sale internaționale, plătind deținătorii de obligațiuni în dolari în ruble și declarând că va continua să facă acest lucru atâta timp cât rezervele sale valutare vor fi blocate de sancțiuni, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Statele Unite au oprit luni Rusia să plătească deținătorilor de datorii suverane mai mult de 600 de milioane de dolari din rezervele înghețate deținute la băncile americane, declarând că Moscova trebuie să aleagă între a-și epuiza rezervele în dolari din țară și default, scrie News.ro

VIDEO Dezbaterile PROFIT NEWS TV -„Maratonul imobiliar“: Războiul din Ucraina afectează direct piața imobiliară și de construcții din România, însă marile investiții continuă. Proiecte de sute milioane euro. PNRR - o glumă proastă! CITEȘTE ȘI VIDEO Dezbaterile PROFIT NEWS TV -„Maratonul imobiliar“: Războiul din Ucraina afectează direct piața imobiliară și de construcții din România, însă marile investiții continuă. Proiecte de sute milioane euro. PNRR - o glumă proastă!

Rusia nu a mai intrat în incapacitate de plată a datoriilor sale externe de când a renunțat la plățile datorate după Revoluția bolșevică din 1917, dar obligațiunile sale au reapărut ca un punct fierbinte în criza diplomatică și sancțiunile aplicate între Moscova și capitalele occidentale.

”Acest lucru accelerează momentul în care Rusia rămâne va fără spațiu în ceea ce privește disponibilitatea și capacitatea de a plăti”, a spus un administrator de fond, care deține una dintre obligațiunile datorate pentru plată luni.

Kremlinul a spus că va continua să-și plătească datoriile.

”Rusia are toate resursele necesare pentru a-și achita datoriile... Dacă această blocada continuă și plățile care vizează serviciul datoriilor sunt blocate, aceasta (plata viitoare) ar putea fi făcută în ruble”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Moscova a reușit să efectueze o serie de plăți de cupoane valutare pentru unele dintre cele 15 obligațiuni internaționale ale sale, cu o valoare nominală de aproximativ 40 de miliarde de dolari, înainte ca Statele Unite să înceteze astfel de tranzacții.

În timp ce sancțiunile au înghețat aproximativ jumătate din rezervele de aur și valută în valoare de 640 de miliarde de dolari din ale Rusiei, țara primește în continuare miliarde de dolari din exportul de țiței și gaze.

Ministerul de Finanțe al Rusiei a declarat miercuri că trebuie să plătească ruble deținătorilor de euroobligațiuni în dolari cu scadență în 2022 și 2042, deoarece o bancă străină a refuzat să proceseze un ordin de plată a 649 de milioane de dolari deținătorilor datoriilor sale suverane.

Ministerul de Finanțe a declarat că banca străină, pe care nu a numit-o, a respins ordinul Rusiei de a plăti cupoane pentru cele două obligațiuni și, de asemenea, nu a procesat plata unei euroobligațiuni cu scadența în 2022.

Capacitatea Rusiei de a-și îndeplini obligațiile de datorie este în centrul atenției după ce sancțiunile ample ca răspuns la ceea ce Moscova numește ”o operațiune militar

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
ruble
datorii