Rusia vrea să-și consolideze pozițiile în Arctica printr-o nouă doctrină navală

Rusia vrea să-și consolideze pozițiile în Arctica printr-o nouă doctrină navală
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 aug 2022

Rusia vrea să-și consolideze poziția în Arctica - atât pe plan economic, cât și pe plan militar -, potrivit noii doctrine navale ruse semnată de către președintele rus Vladimir Putin cu ocazia Zilei Flotei ruse, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Arctica este pe cale ”să se transforme într-o regiune de concurență internațională, nu doar din punct de vedere economic, ci și din punct de vedere militar”, prevede această doctrină, semnată cu mare pompă în cadrul unei parade navale la Sankt Petersburg (nord-vest), scrie News.ro.

Ungaria a renunțat la plafonarea prețului la carburanți pentru firme din cauza penuriei de motorină CITEȘTE ȘI Ungaria a renunțat la plafonarea prețului la carburanți pentru firme din cauza penuriei de motorină

Având în vedere acești factori, Rusia își va consolida ”pozițiile de conducere în exploatarea și cucerirea Arcticii” și a zăcămintelor minerale din aceasta și își va asigura ”stabilitatea strategică” în zonă printr-o consolidare a potențialului militar a Flotelor ruse de Nord și de la Pacific, se precizează în document.

În Arctica, Rusia vrea de asemenea să ”dezvolte deplin Ruta Maritimă a Nodului”, denumită și Trecătoarea de Nord-Est, care leagă Europa de Asia de-a lungul coastei ruse, cu scopul de a o transforma într-o cale ”securizată și competitivă care să funcționeze tot anul”, potrivit doctrinei.

Acest document - de 55 de pagini - denunță voința Statelor Unite de a ”domina apele mondiale” și ”apropierea infrastructurilor militare ale NATO de frontierele ruse” și cataloghează aceste evoluții drept ”principalele amenințări” la adresa Rusiei.

Moscova consideră NATO, vechiul său inamic din Războiul Rece, o amenințare la adresa existenței sale și și-a justificat invazia și Războiul din Ucraina prin ambițiile Kievului de a adera la Alianța Nord-Atlantică și susținerea politică și militară acordate de către Occident acestui vecin al Rusiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
arctica