Scandal în Ucraina - Demitere și acuzații de fraudă cu banii de război

Scandal în Ucraina - Demitere și acuzații de fraudă cu banii de război
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 ian 2023

Vasil Lozinski, adjunct al ministrului ucrainean al infrastructurii, a fost demis și arestat sub suspiciunea de deturnare de fonduri, după ce o anchetă a Biroului Național Anticorupție din Ucraina a constatat că fondurile publice puse deoparte pentru surse de energie alternativă în lunile de iarnă au fost fraudate, relatează CNN.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Ministrul ucrainean al Infrastructurii, Aleksandr Kubrakov, a confirmat arestarea lui Vasil Lozinski și a precizat că adjunctul său a fost demis, arată news.ro.

MESAJ Stânga radicală, cea mai mare forță de opoziție din Grecia, pune în discuție în Parlament achiziția Enel România de către compania elenă PPC CITEȘTE ȘI MESAJ Stânga radicală, cea mai mare forță de opoziție din Grecia, pune în discuție în Parlament achiziția Enel România de către compania elenă PPC

Potrivit Biroului Național Anticorupție (NABU), Lozinski este acuzat că a primit comisioane în valoare de 400.000 de dolari, iar în acest fel, "a expus și a deturnat fonduri bugetare",

Viceministrul a primit banii pentru a facilita semnarea unor contracte de achiziție la suprapreț a unor echipamente și utilaje, inclusiv generatoare de energie electrică.

NABU a precizat că în vară au fost alocate aproximativ 49 de milioane de dolari pentru "asigurarea populației cu surse alternative de energie electrică, căldură și alimentare cu apă pe timpul iernii, din cauza situației cauzate de distrugerea infrastructurii critice. Ancheta a constatat că o serie de funcționari ai autorităților executive centrale și regionale au decis să deturneze o parte din fondurile publice. Pentru a realiza acest lucru, aceștia au lucrat cu un grup de intermediari și s-au asigurat că au fost încheiate contracte de achiziții cu entități comerciale prestabilite, la prețuri supraevaluate cu aproape 280 de milioane hrivne (aproximativ 7,6 milioane de dolari)”, spun procurorii anticorupție.

NABU precizează că au fost efectuate o serie de percheziții, în timpul cărora au fost găsite și confiscate 920.000 de hrivne și 38.700 de dolari în birourile unor oameni de afaceri.

De asemenea, în cursul nopții, unul dintre membrii grupului infracțional organizat a fost reținut în timp ce încerca să treacă frontiera de stat și să părăsească Ucraina, mai spune NABU.

Rusia și Belarusul au început exerciții militare comune CITEȘTE ȘI Rusia și Belarusul au început exerciții militare comune

„Astăzi, prin decizia Cabinetului de Miniștri, Vasil Lozinski a fost eliberat din funcția de viceministru al Dezvoltării Comunităților, Teritoriilor și Infrastructurii. Reamintim că ieri, personalul NABU și SAP a demascat și a oprit activitățile unui grup infracțional organizat de furt de fonduri bugetare. Din grupul infracțional făcea parte și ministrul adjunct al dezvoltării comunităților, teritoriilor și infrastructurii din Ucraina. Acesta a fost arestat pentru că a primit 400.000 de dolari câștig necuvenit. El a primit aceste fonduri pentru asistență în semnarea contractelor de achiziționare a echipamentelor și utilajelor. Actele de urmărire penală au fost înregistrate în septembrie 2022”, a precizat ministrul Aleksandr Kubrakov.

”Am instruit echipa ministerului să lanseze un audit al tuturor proiectelor actuale ale ministerului, inclusiv al fondurilor bugetare, al fondurilor instituțiilor financiare internaționale și al proiectelor de asistență tehnică”, mai spune ministrul.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
bani