Sectorul cerealelor din Ucraina ar putea pierde 3,2 miliarde de dolari în 2023 din cauza războiului

Sectorul cerealelor din Ucraina ar putea pierde 3,2 miliarde de dolari în 2023 din cauza războiului
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 oct 2023

Pierderile înregistrate în acest an de sectorul cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina ar putea trece de 3,2 miliarde de dolari, din cauza costurilor ridicate cu logistica și majorările de prețuri la combustibili și îngrășăminte, ceea ce amenință să ducă la reducerea suprafețelor însămânțate în următorii ani, au avertizat joi asociațiile fermierilor, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Profit News TV aduce împreună, în Maratonul Agriculturii, programat pentru 25 octombrie, jucători relevanți de pe piețele de profil din România, reprezentanți ai autorităților, fermieri, experți în domeniul tehnologiilor pentru agricultură, marii jucatori din retail și din industria de produse alimentare, producători agricoli locali și reprezentanți din veriga logistică a sectorului agro alimentar.

Ucraina este unul din cel mai importanți producători și exportatori mondiali de produse alimentare iar sectorul său agricol a fost, tradițional, unul profitabil. În 2022, însă, autoritățile și fermierii din Ucraina nu au dat publicității rezultatele financiare, scrie Agerpres.

Doar Ungaria depășește România la inflație, în Europa. Trendul este de scădere CITEȘTE ȘI Doar Ungaria depășește România la inflație, în Europa. Trendul este de scădere

Înainte de invazia rusească, Ucraina expedia cea mai mare parte a exporturilor via porturile de la Marea Neagră, care începând din luna februarie 2022 au fost complet sau parțial blocate.

Oportunitățile limitate de export, care acum sunt concentrate pe micile porturi de la Dunăre și căile ferate spre Europa de Est, au majorat costurile cu logistica și în consecință au redus prețurile pe care traderii le pot oferi fermierilor ucraineni. De asemenea, închiderea porturilor a dus la creșterea semnificativă a prețurilor la carburanții, semințele, îngrășămintele și piesele de schimb importate.

Agrarian Council, cel mai mare grup de agribusiness din Ucraina, a spus că în 2023 costul producției de grâu a fost de aproximativ 146 de dolari pe tonă și prețul mediu de vânzare a fost de 102 dolari. De asemenea, fermierii ucraineni au cheltuit 149 de dolari pentru a produce o tonă de porumb pe care o pot vinde pentru 94 de dolari. Potrivit Agrarian Council, în 2023 chiar și producerea de floarea soarelui și rapiță va fi neprofitabilă și doar soia boabe va aduce un anumit profit fermierilor.

VIDEO Biden anunță că va cere Congresului american o finanțare fără precedent pentru Ucraina și Israel CITEȘTE ȘI VIDEO Biden anunță că va cere Congresului american o finanțare fără precedent pentru Ucraina și Israel

Producătorii ucraineni spun că pierderile mari au dus deja la diminuarea suprafețelor însămânțate pentru recolta din 2024. "Aveam de gând să însămânțăm 2.000 de hectare cu grâu de iarnă, dar la final am însămânțat doar 1.000 de hectare", a spus Ruslan Holub, directorul unei companii care cultivă peste 10.000 de hectare de teren în centrul și sudul Ucrainei.

"Fermierii vor stabili ce suprafață vor însămânța în primul rând pe baza capacității lor financiare", spune Oleh Khomenko, președintele asociației Ukrainian Agribusiness Club.

Sindicatele fermierilor nu au dorit să facă prognoze cu privire la suprafețele care vor fi însămânțate cu grâu pentru recolta din 2024 însă Ministerul ucrainean al Agriculturii își menține prognozele referitoare la însămânțarea unor suprafețe de aproximativ 4,4 milioane de hectare. Conform celor mai recente date oficiale, la data de 16 octombrie 2023, fermierii ucraineni au însămânțat 3,02 milioane de hectare cu grâu, comparativ cu 2,5 milioane de hectare la aceiași dată a anului trecut. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
ucraina