Șeful Carlsberg reclamă: Rusia ne-a furat afacerile!

Șeful Carlsberg reclamă: Rusia ne-a furat afacerile!
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 oct 2023

Producătorul de bere Carlsberg a întrerupt legătura cu afacerile sale din Rusia și refuză să negocieze un acord cu Guvernul de la Moscova, care ar legitima confiscarea activelor sale rusești, a declarat directorul general Jacob Aarup-Andersen, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Începând de anul trecut, grupul danez a încercat să își vândă subsidiara Baltika din Rusia, urmând exemplul multor altor companii occidentale care au decis să plece de acolo, după invadarea Ucrainei. Cu toate acestea, după ce în iunie grupul a anunțat că a găsit un cumpărător pentru afacerile sale, luna următoare președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat confiscarea temporară a participației deținută de grupul Carlsberg la producătorul rus de bere Baltika.

Directorul general al GE Power Infrastructure: România este vulnerabilă la blackout în sistemul energetic; nicio linie a Transelectrica nu trece Carpații CITEȘTE ȘI Directorul general al GE Power Infrastructure: România este vulnerabilă la blackout în sistemul energetic; nicio linie a Transelectrica nu trece Carpații

"Nu ai cum să ocolești faptul că ne-au furat afacerile din Rusia și nu avem de gând să îi ajutăm pentru ca să pară ceva legitim", a spus Jacob Aarup-Andersen, care în luna septembrie a preluat postul de director general la Carlsberg.

Grupul danez avea opt fabrici de bere și aproximativ 8.400 de angajați în Rusia, iar anul trecut a decis să deprecieze valoarea Baltika cu 9,9 miliarde de coroane daneze (1,41 miliarde de dolari), scrie Agerpres.

Aarup-Andersen a precizat că din interacțiunile limitate care au avut loc, începând din luna iulie, cu echipa managerială de la Baltika, precum și cu autoritățile ruse, Carlsberg nu a putut găsi o soluție acceptabilă la această situație.

"Nu vom intra într-o tranzacție cu Guvernul rus, care să justifice într-un fel preluarea în mod ilegal a afacerilor noastre", a declarat acesta la o întâlnire cu jurnaliștii.

Efectul celei mai mari tranzacții în alimentar din Europa Centrală și de Est: Mega Image ar urma să devină liderul pieței de retail românești. Cu o formidabilă forță în negocieri CITEȘTE ȘI Efectul celei mai mari tranzacții în alimentar din Europa Centrală și de Est: Mega Image ar urma să devină liderul pieței de retail românești. Cu o formidabilă forță în negocieri

La începutul acestei luni, Carlsberg a decis să pună capăt acordurilor de licențiere pentru mărcile sale în Rusia, acorduri care au permis subsidiarei Baltika să producă, să promoveze și să comercializeze toate produsele Carlsberg în Rusia.

"Atunci când aceste licențe vor expira, după o perioadă de grație, ei nu vor mai avea dreptul de a produce niciun produs de-al nostru. Desigur, nu pot să garantez că asta se va întâmpla, dar astea sunt așteptările noastre", a subliniat șeful producătorului de bere.

În trimestrul al treilea al acestui an, vânzările Carlsberg au crescut ușor cu 0,3% până la 20,3 miliarde coroane (2,72 miliarde de euro), însă grupul a avertizat că încrederea redusă a consumatorilor din Europa și Asia de Sud-Est ar putea avea un impact negativ asupra pieței berii.

viewscnt
Afla mai multe despre
carlsberg
rusia
bere