Serbia se împrumută cu miliarde de euro din China și alte țări pentru investiții în infrastructură

Serbia se împrumută cu miliarde de euro din China și alte țări pentru investiții în infrastructură
scris 12 iul 2019

Serbia intenționează să împrumute mai multe miliarde de euro din China și alte țări în următorii ani, pentru a finanța investiții în proiecte regionale, a declarat vineri ministrul Infrastructurii, Zorana Mihajlovic, transmite Reuters.

Până acum, Serbia a atras proiecte în valoare totală de 14,5 miliarde euro, inclusiv din China și Rusia, a spus Zorana Mihajlovic. "Actualele investiții chineze în infrastructură se ridică la aproape cinci miliarde euro", a precizat Zorana Mihajlovic, arată Agerpres.

Guvernul de la Belgrad speră că noi proiecte în infrastructură vor impulsiona economia țării. Potrivit FMI, economia Serbiei va înregistra o creștere de 3,5% în acest an, mai puțin față de avansul de 4,4% înregistrat anul trecut, și un avans anual de aproximativ 4% între 2020 și 2022.

Grecia: Rata șomajului, la cel mai scăzut nivel 2011 CITEȘTE ȘI Grecia: Rata șomajului, la cel mai scăzut nivel 2011

Ministrul Infrastructurii, Zorana Mihajlovic, a dezvăluit că Serbia mizează pe un acord în valoare de 400 milioane euro cu Rusia pentru reconstrucția unei căi ferate care face legătura cu portul Bar din țara vecină, Muntenegru. De asemenea, Serbia intenționează să investească 150 milioane de euro, tot din Rusia, într-un nou centru de control al traficului feroviar. În plus, companiile turcești vor construi un drum care va face legătura cu țara vecină Bosnia Herțegovina și un alt drum important în Vestul Serbiei va fi construit de compania AzVirt din Azerbaidjan, în conformitate cu un acord în valoare de 370 milioane euro.

Autoritățile de la Belgrad vor, de asemenea, să reconstruiască o altă cale ferată importantă spre Macedonia. 

viewscnt
Afla mai multe despre
serbia
china