Rusia: fuga creierelor destabilizează activitatea economică

Rusia: fuga creierelor destabilizează activitatea economică
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 iul 2023

De la începutul războiului, peste un milion de ruși au fugit din țară, potrivit unei estimări a Institutului francez de relații internaționale. Sectorul tehnologiei informației este deosebit de afectat de acest exod în masă, potrivit Les Echos, citat de Rador.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Rusia nu a mai cunoscut un asemenea val de emigrări de la revoluția bolșevică din 1917. O notă recentă a Institutului francez de relații internaționale (IFRI), redactată de cercetătorul rus Vladislav Inozemțev, numește această mișcare în masă de populație declanșată de invadarea Ucrainei în februarie 2022 "exodul secolului.

Munca de acasă, mai populară în Germania decât în altă parte în Europa CITEȘTE ȘI Munca de acasă, mai populară în Germania decât în altă parte în Europa

O parte a clasei mijlocii educate, opusă regimului lui Vladimir Putin, a fugit din Rusia în doi timpi: din primele săptămâni care au urmat agresiunii din Ucraina, apoi, în septembrie 2022, după apelul Kremlinului la "mobilizarea parțială".

Tineri, avuți și instruiți

Nu e ușor să măsori fenomenul, atât de rare și parțiale sunt cifrele oficiale. Ultimele statistici oficiale recunosc că mai multe sute de mii de persoane ar fi plecat de la începutul războiului. Potrivit lui Vladislav Inozemțev, ar fi în realitate un milion. Se conturează un profil al acestor emigranți.

Nota IFRI arată că această emigrare în vreme de război se referă în principal la persoane care nu și-au pus problema înainte să plece din Rusia". Acești bărbați (în mare majoritate), tineri, avuți și foarte instruiți, fac parte dintr-o clasă de mijloc superioară globalizată. "?Ei au o anumită experiență a călătoriilor în străinătate, vorbesc limbi străine și înțeleg bine cultura digitală mondială contemporană", precizează nota.

Rareș Bogdan: PNL nu va fi de acord cu majorări de taxe și impozite, putem discuta despre scoaterea unor facilități CITEȘTE ȘI Rareș Bogdan: PNL nu va fi de acord cu majorări de taxe și impozite, putem discuta despre scoaterea unor facilități

Fuga creierelor

Această deplasare de populație nu e fără consecințe pentru economia rusă. În 2022, peste un procent din mâna de lucri rusă a emigrat, producând multe dificultăți pe piața muncii. Dacă o serie de sectoare au fost luate prin surprindere de acest exod, cel al tehnologiei informației a suferit cel mai mult din cauza fugii creierelor. "La sfârșitul anului 2022, un informatician din șase angajați ai companiilor rusești lucra dintr-o țară străină", detaliază nota.

Exodul secolului a fost însoțit și de o fugă masivă de capitaluri, evaluată la aproape 4.000 de miliarde de ruble (40 de miliarde de euro). În ultimii ani, clasa medie superioară rusă - astăzi amputată de emigrația post-război - menținuse în viață cererea de locuințe, de produse de lux ca și de servicii de restaurante și hoteluri", subliniază nota. Aceste sectoare se chinuie astăzi să se readapteze după plecarea clienților lor.

Natalitatea, la cel mai scăzut nivel

În paralel, o altă amenințare apasă pe economia rusă: declinul demografic. Războiul, incertitudinea pe care o generează și emigrația se repercutează în special în rata fecundității, care a scăzut la cel mai de jos nivel după 1993.

Totuși, nota IFRI relativizează efectele emigrației asupra economiei ruse. "Exodul actual nu creează pentru economia rusă decât riscuri structurale și nu sistemice", se poate citi în notă. "Economia rusă va rezista probabil la efectele emigrației recente, înainte de toate pentru că guvernul a ales deliberat calea de-modernizării și că majoritatea celor care au plecat în străinătate nu sunt indispensabili pentru economia autarhică și etatistă pe care președintele Putin este pe cale s-o instituie".

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
economie