Slovenia lansează referendum pentru un nou reactor nuclear: „Drumul spre o societate fără carbon trece prin surse de energie regenerabilă, pe de o parte, și energia nucleară, pe de altă parte”

Slovenia lansează referendum pentru un nou reactor nuclear: „Drumul spre o societate fără carbon trece prin surse de energie regenerabilă, pe de o parte, și energia nucleară, pe de altă parte”
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 ian 2024

Guvernul sloven, care are în vedere construirea unui al doilea reactor în singura centrală nucleară din țară, va consulta populația în această problemă printr-un referendum, notează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

„Am convenit cu toții că drumul spre o societate fără carbon trece prin surse de energie regenerabilă pe de o parte și energia nucleară pe de altă parte”, a declarat marți premierul sloven Robert Golob într-o conferință de presă.

FOTO Tranzacție pe litoral - Familia Cristi Borcea vinde hotelulul Pam Beach cu peste 9 milioane euro CITEȘTE ȘI FOTO Tranzacție pe litoral - Familia Cristi Borcea vinde hotelulul Pam Beach cu peste 9 milioane euro

„Pentru un proiect atât de important – din punct de vedere al costurilor și pentru că implică viitorul țării – trebuie să ajungem la un consens”, a adăugat el după o întâlnire cu toate partidele politice, scrie Agerpres.

Dacă liderii diferitelor partide au ajuns la un acord, în prezent este nevoie de aprobarea celor aproape două milioane de alegători. Prin urmare, în a doua jumătate a anului va fi organizat un referendum, a precizat Robert Golob.

Fostul premier Janez Jansa, șeful partidului conservator de opoziție SDS, a salutat această decizie de natură „să accelereze procesul de construire a celui de-al doilea reactor”.

Autoritățile au emis un permis în 2021 pentru acest reactor care ar putea avea o putere maximă de 2.400 de megawați, potrivit șefului guvernului.

Grupul francez EDF a făcut cunoscut în noiembrie că a prezentat Sloveniei propuneri „tehnico-comerciale” pentru posibila construcție a unui reactor de tip EPR.

Au fost menționate și numele americanilor de la Westinghouse și sud-coreenilor de la KHNP.

Această nouă unitate urmează să completeze centrala electrică de la Krsko. Situat în Slovenia în apropierea frontierei cu Croația, este co-administrat de cele două țări de la destrămarea fostei Iugoslavii, acoperind aproximativ 20% din necesarul de energie electrică al Sloveniei și 15% din cel al Croației.

Intrat în exploatare în 1983, unicul reactor de tip Westinghouse trebuia inițial să își înceteze activitatea în 2023, dar a obținut autorizațiile necesare pentru prelungirea activității cu 20 de ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
reactor nuclear
energie