Speranța de viață crește ușor în Bulgaria, însă rămâne cea mai mică din Europa

Speranța de viață crește ușor în Bulgaria, însă rămâne cea mai mică din Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mai 2024

Speranța de viață în Bulgaria a crescut cu un an și jumătate, potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică. Acest studiu compară perioada 2021-2023 cu cea din 2020-2022. Cu toate acestea, în comparație cu acum zece ani, se înregistrează o scădere a speranței medii de viață atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Locuitorii orașelor trăiesc cu peste trei ani mai mult decât cei de la sate, notează Novinite.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Magdalena Kostova, director al Direcției de Statistică Demografică și Socială din cadrul INS, a comentat: „Speranța de viață crește încet, dar suntem încă pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește speranța de viață și pe primul loc în ceea ce privește mortalitatea. Acest lucru ar trebui să semnaleze că ceva nu este în regulă”, arată G4Media.ro.

EXCLUSIV DOCUMENT Reorganizarea Vămii - Controale la buzunarele vameșilor ca la începutul anilor 2000, teste de alcool și droguri. Nou post de vicepreședinte, care ar urma să fie ocupat de actualul director de cabinet al șefului AVR CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Reorganizarea Vămii - Controale la buzunarele vameșilor ca la începutul anilor 2000, teste de alcool și droguri. Nou post de vicepreședinte, care ar urma să fie ocupat de actualul director de cabinet al șefului AVR

Până în 2020, speranța de viață a fost în creștere, dar debutul COVID-19 în 2019 a dus la o creștere semnificativă a mortalității, ceea ce a dus la scăderea speranței de viață. În 2023, ratele mortalității au revenit la nivelurile anterioare, ceea ce a dus la o ușoară creștere a speranței de viață. Cu toate acestea, rata ridicată a mortalității din Bulgaria, cea mai mare din UE, încetinește acest proces.

Kostova a remarcat o mortalitate mai mare la bărbați, cu o rată aproape dublă a deceselor premature înainte de 65 de ani. Pentru bărbați, această rată este de aproape 30%.

Locuitorii din mediul urban au o speranță de viață cu peste trei ani mai mare decât locuitorii din mediul rural. Printre factorii care contribuie la acest lucru se numără asistența medicală, calitatea vieții, alimentația, aerul și educația. Cea mai mare speranță de viață este în Sofia, în timp ce cea mai mică este în Vidin, Vratsa și Montana.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
speranta de viata