Stațiunea Bansko din Bulgaria este noul hub european al muncii remote. Sute de nomazi digitali lucrează de aici indiferent de perioada anului

Stațiunea Bansko din Bulgaria este noul hub european al muncii remote. Sute de nomazi digitali lucrează de aici indiferent de perioada anului
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 oct 2023

Situat la poalele Munților Pirin, Bansko a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai noi centre de lucru la distanță din lume. Sosind în Bansko pentru prima dată, s-ar putea să aveți impresia că ați fost transportat înapoi într-o epocă mai simplă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Berzele își fac cuib pe stâlpii de telegraf, grupuri de bunici cu capetele acoperite cu baticuri bârfesc sub meri la colțurile străzilor, iar romii cu căruțe trase de cai își biciuiesc armăsarii pe șosea, scrie G4Media.ro.

Spotify va oferi acces limitat la cărți electronice pentru abonamentele Premium în anumite regiuni CITEȘTE ȘI Spotify va oferi acces limitat la cărți electronice pentru abonamentele Premium în anumite regiuni

Deasupra acoperișurilor roșii, vârfurile de marmură ale Munților Pirin din sud-vestul Bulgariei mărșăluiesc pe pantele acoperite de pini și se profilează deasupra orașului și a stațiunii sale de schi ca aripile întinse ale unui dragon ghemuit, scrie BBC.

Dar, într-o zi călduroasă de la începutul acestei veri, peste 700 de antreprenori și liber-profesioniști au umplut cafenelele din acest oraș provincial de 10.000 de locuitori din sud-vestul Bulgariei, în timp ce în aer se vorbeau limbi de la ebraică la japoneză. În interiorul unei clădiri din piața centrală, un tânăr german a lăudat virtuțile unei săptămâni de lucru de patru ore în fața unui auditoriu plin, în timp ce în parcul local sute de nomazi digitali și-au urmărit colegii vorbind despre subiecte care mergeau de la inteligența artificială la strategii de networking și sfaturi de sănătate. Seara, o masă aglomerată de participanți la festival a dansat și a băut până târziu în noapte la un bar în aer liber.

Aflat la a patra ediție, Bansko Nomad Fest a crescut de la o mică adunare la cea mai mare sărbătoare anuală din lume a vieții nomazilor digitali. Acest jamboree de o săptămână cuprinde zeci de discuții transmise în direct, cine de grup și activități precum petreceri cu focuri de tabără și rafting, toate organizate de o mică armată de voluntari.

Populația în creștere de nomazi digitali din Bansko este cea mai vizibilă în timpul festivalului, dar aceasta este doar jumătate din poveste. Potrivit resursei online Nomad List, orașul este „cel mai constant centru de muncă la distanță în creștere” din lume în ultimii cinci ani. Din 2018, a crescut cu 231%, mai mult decât Varșovia, Madrid și Tallinn, îndrăgita media tech.

Acest lucru pare oarecum anormal: sondajele sugerează că nomazii digitali preferă, în general, orașele de coastă (Lisabona, Barcelona), insulele și destinațiile de plajă (Madeira, Insulele Canare, Bali). Așadar, de ce se îndreaptă din ce în ce mai mulți oameni către o mică stațiune montană din interiorul Bulgariei?

Povestea începe cu Matthias Zeitler, un antreprenor german care a ajuns în Bansko în 2016, în timp ce căuta locuri unde să înființeze un spațiu de coworking. Zeitler a fost atras de frumusețea naturală a zonei și de avantajele practice ale acesteia: Wi-Fi rapid, costuri de trai accesibile și impozite scăzute – care, la doar 10% pentru persoane fizice și juridice, sunt printre cele mai mici din Europa.

„Am venit aici în timpul verii cu câțiva prieteni, am închiriat o casă și am decis că acesta ar putea fi un loc bun pentru a avea o bază”, a declarat Zeitler. În 2016 a deschis primul spațiu de coworking din oraș, Coworking Bansko, care a crescut rapid, iar în 2020 a lansat Bansko Nomad Fest, ale cărui 729 de bilete disponibile s-au epuizat în 2023.

Peste 300 de nomazi digitali, indiferent de perioada anului

În prezent, Bansko găzduiește peste 300 de lucrători la distanță în fiecare lună, iar populația crește în timpul sezonului de schi. Deși petrecerea dimineții pe pârtii și ajungerea la serviciu până la prânz reprezintă cu siguranță o parte a atracției, Bansko are și alte avantaje. Odată ce zăpezile se topesc, pădurile, lacurile turcoaz și vârfurile accidentate ale Parcului Național Pirin, inclus pe lista UNESCO, oferă numeroase oportunități de recreere în aer liber, de la drumeții la ciclism și echitație.

„Ceea ce diferențiază cu adevărat Bansko este cât de relaxată, prietenoasă și primitoare este comunitatea de aici”, a declarat Camille Poire, un manager de marketing francez care vine aici împreună cu partenerul său din 2018. „Ne amintim de acest lucru de fiecare dată când ne întoarcem din călătoriile noastre și ne conectăm din nou la viața socială din Bansko.”

Gama de evenimente sociale este năucitoare, incluzând cursuri de salsa, cine, jocuri de societate, sporturi, excursii la izvoare termale, concursuri și grătare. Multe dintre ele sunt deschise tuturor – nomazi digitali sau nu. „Când apar pentru prima dată, mulți oameni spun: ‘Oh, este puțin cam liniște. Nu sunt foarte sigură că se întâmplă ceva pentru mine'”, a declarat Becky Bottjer, care conduce spațiul de coworking Altspace. „În două sau trei zile, spun ‘Nu mai pot ieși în oraș’. Trebuie să-mi iau o zi liberă'”.

„Oamenilor din Bansko le place această atmosferă internațională”, a declarat viceprimarul Sashka Vuchkova, care a explicat că numărul tot mai mare de familii străine și mixte din oraș – inclusiv refugiați ucraineni – creează o atmosferă multiculturală în școli. „Avem o clasă în care sunt elevi din opt țări. Toți vorbesc bulgara, unii dintre ei nu atât de bine – dar sunt copii, vor învăța.”

Unii nomazi digitali pe termen lung creează legături cu comunitatea locală, cum ar fi antreprenorul olandezo-columbian Jose Fiallo, care conduce BanskoLab, o cafenea și un centru cultural unde copiii pot lua cursuri de limbi străine și participa la ateliere educaționale.

Comunitatea de expatriați din Bansko include o mulțime de „crypto bros”, antrenori de viață și guru ai bunăstării pentru care mișcarea nomazilor digitali este adesea ironizată. Dar există și dezvoltatori, videografi, comedianți, designeri, profesori de engleză, artiști, traducători și chiar oameni de știință, reprezentând zeci de naționalități.

Pe măsură ce populația nomadă crește, ecosistemul se extinde. În prezent, în oraș există nouă spații de coworking, operate de patru companii, de la Coworking Bansko, un spațiu colorat și orientat spre socializare, la spațiile de birouri industriale operate de Nestwork și la atmosfera de tabără de vacanță de la Four Leaf CloverCoLive.

DOCUMENT Ministerul Finanțelor își face direcție de monitorizare a execuției bugetare, ANAF va verifica cheltuielile instituțiilor, cresc unele salarii din Finanțe și ANAF, primăriile care nu colectează primesc mai puțini bani CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ministerul Finanțelor își face direcție de monitorizare a execuției bugetare, ANAF va verifica cheltuielile instituțiilor, cresc unele salarii din Finanțe și ANAF, primăriile care nu colectează primesc mai puțini bani

Bulgarii, atrași deopotrivă

Nestwork, care a deschis recent un al doilea spațiu vast, este cel mai nou spațiu de coworking din Bansko. Dimitar Durchov și Dimitar Vichev, lucrători IT bulgari, s-au întors din străinătate pentru a începe afacerea după ce au observat o nișă pentru un spațiu de coworking inteligent, în stil corporatist – „un loc primitor unde te simți ca acasă, dar nu suficient de acasă încât să fii distras de la muncă”, a spus Vichev. După cum au explicat ei, Bansko nu atrage doar nomazii digitali străini – și bulgarii profită de acest lucru, decapitalizându-se din Sofia sau chiar relocându-se din străinătate.

„Locuiam la Londra cu familia mea de la vârsta de 12 ani și credeam că nu voi mai locui niciodată în Bulgaria”, a declarat Vladimir Dimitrov, născut în Bulgaria, care s-a mutat la Bansko în urmă cu cinci ani, după ce și-a dat seama că poate combina munca online cu snowboardingul și ciclismul montan. „În plus, costul vieții era mult mai mic, așa că a fost o decizie evidentă.”

Cazul lui Dimitrov ilustrează o tendință în creștere: unii nomazi se bucură atât de mult de stilul de viață relaxat din Bansko încât își pun rădăcinile. Proprietatea este ieftină în comparație cu standardele occidentale și, deși prețurile sunt în creștere, ele rămân accesibile – un apartament cu un dormitor costă între 40.000 și 70.000 de euro. (Oricine poate cumpăra un apartament în Bulgaria, deși numai cei cu drept de rezidență pot cumpăra terenuri). Chiria lunară este, de asemenea, relativ ieftină (apartamentele cu o cameră costă 300-500 de euro).

Potrivit lui Eli Tsoneva, un agent imobiliar local de la Plus Property, nomazii reprezintă aproximativ 5% din vânzările din Bansko, piața fiind dominată de alți investitori străini. „Treizeci la sută dintre cumpărătorii agenției noastre sunt bulgari”, a spus ea.

În ceea ce-l privește pe Zeitler, el își urmărește propriul vis: transformarea unui vast hotel abandonat din epoca comunistă, situat în pădurea din apropiere, în cel mai modern spațiu rezidențial comun pentru nomazii digitali. Dispunând de 200 de unități, un hol pe mai multe niveluri, o piscină, un auditoriu și vederi panoramice, cooperativa Coliving Semkovo va fi „o comunitate pentru comunitate”.

Coliving Semkovo va fi un spațiu destinat exclusiv adulților, dar Bottjer observă deja o tendință de „familii de nomazi digitali” care se mută la Bansko. „Cred că acesta va fi următorul lucru important, mai ales cu costul vieții care crește în locuri precum Marea Britanie și SUA”, a spus ea, adăugând că, odată ce oamenii au experimentat viața în Bansko, au tendința de a se întoarce.

„Există un fel de magie aici”, a spus ea. „Nu știu ce este, dar oamenii par să se întoarcă mereu”.

viewscnt
Afla mai multe despre
bansko
munca remote