Turcia a trimis avioane de luptă în spațiul aerian al Greciei după ce autoritățile de la Atena au eliberat 8 ofițeri turci acuzați de implicare în puciul din iulie 2016

Turcia a trimis avioane de luptă în spațiul aerian al Greciei după ce autoritățile de la Atena au eliberat 8 ofițeri turci acuzați de implicare în puciul din iulie 2016
scris 6 iun 2018

Turcia a trimis avioane de luptă în spațiul aerian al Greciei după ce opt ofițeri ai armatei Turce, suspectați de statul turc că ar fi fost implicați în tentativa de lovitură de stat din 2016, au fost eliberați înaintea procesului în Grecia, scrie The Guardian.

Avioanele F-16 au zburat la o altitudine mică deasupra insulelordin Marea  Egee timp de peste 20 de minute după ce Turcia a acuzat Grecia că oferă adăpost teroriștilor. Ankara dorește să captureze ofițerii despre care susține că au participat în tentativa eșuată de lovitură de stat din iulie 2016 împotriva președintelui Recep Tayyip Erdogan și a guvernului său, scrie News.ro.

„Este datoria noastră să găsim acești soldați „puciști” oriunde ar fi și să-i aducem în Turcia”, a declarat prim-ministrul adjunct, Bekir Bozdag.

El l-a criticat personal pe prim-ministrul grec, Alexis Tsipras, pentru că nu a extrădat soldații în Turcia după ce ei au zburat în spațiul aerian al Greciei.

„După declarațiile prim-ministrului din Grecia după lovitura de stat, eram convinși că vor fi extrădați în Turcia. Credeam că domnul Tsipras se va ține de cuvânt. În timp, totuși, am văzut că autoritățile judiciare au fost mobilizate și că acești „puciști” nu au fost extrădați”, a declarat el.

Uber poate rămâne fără licență în Turcia CITEȘTE ȘI Uber poate rămâne fără licență în Turcia

Ofițerii au aterizat cu elicopterul în apropierea orașului grec de graniță Alexandruoupolis, la o zi după tentativa de lovitură de stat. Ei neagă orice implicare în lovitura de stat.

Luni, autoritățile grecești au eliberat ofițerii din custodia poliției. După expirarea perioadei de 18 luni înainte de proces, ei pot fi reținuți conform legii în timp ce aplică pentru azil. Ofițerii au fost plasați în locații secrete sub protecția poliției.

Guvernul turc susține că are dovezi semnificative prin care se demonstrează implicarea ofițerilor în puciul eșuat.

Totuși, Grecia a respins în repetate rânduri cererile de extrădare iar Curtea Supremă a decis că bărbații nu ar avea parte de un proces corect dacă s-ar întoarce în Turcia.

Tensiunile dintre cele două țări au crescut semnificativ în ultimele luni după mai multe dispute privind insulele și spațiul aerian din zona Mării Egee.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
grecia