Turcia amendează Facebook, Twitter, Instagram

Turcia amendează Facebook, Twitter, Instagram
scris 4 nov 2020

Autoritățile turce au impus miercuri o primă serie de amenzi principalelor rețele sociale, inclusiv Twitter, Facebook și Instagram, pentru încălcarea unei legi controversate care întărește în mod considerabil puterea autorităților pe aceste platforme, transmite AFP.

"O amendă de 10 milioane de lire (aproape un milion de euro) a fost impusă furnizorilor de rețele sociale Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube și TikTok, care nu și-au desemnat un reprezentant local până la termenul limită prevăzut de lege", care era 2 noiembrie, a anunțat pe Twitter ministrul adjunct al Transporturilor și Infrastructurii, Ömer Fatih Sayan.

FOTO Ucraina va avea cel mai mare parc eolian din Europa continentală, cu o capacitate peste cea a parcului de la Fântânele CITEȘTE ȘI FOTO Ucraina va avea cel mai mare parc eolian din Europa continentală, cu o capacitate peste cea a parcului de la Fântânele

O lege care întărește în mod considerabil controlul autorităților asupra rețelelor sociale a intrat în vigoare luna trecută în Turcia. Conform acestei legi, rețelele sociale cu mai mult de un milion de conectări unice pe zi, precum Twitter sau Facebook, trebuie să aibă un reprezentant local în Turcia și să respecte decizia tribunalelor care le solicită să elimină un anumit conținut în decurs de 48 de ore, scrie Agerpres.

În caz de nerespectare a acestor obligații, platformele riscă amenzi care pot ajunge până la 30 milioane de lire (aproape trei milioane de euro), interdicția de a mai colecta venituri din publicitate de la firmele din Turcia și o reducere lățimii de bandă cu până la 90%, ceea ce face platforma prea lentă pentru a fi utilizată.

În pofida sancțiunilor, aproape toate rețelele sociale au refuzat, până în prezent, să respecte măsurile prevăzute în lege, considerând că ar putea deschide calea pentru cereri de cenzură. Potrivit lui Yaman Akdeniz, profesor de drept la Universitatea Bilgi din Istanbul, doar platforma rusă VKontakte ar fi acceptat să își desemneze un reprezentant în Turcia.

Twitter și Facebook sunt deja supravegheate cu atenție de Guvernul turc și numeroase procese pentru "insultă la adresa șefului statului" și "propagandă teroristă" au fost intentate pe baza unor simple mesaje tweet.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
retele de socializare