Turcia anunță că își reia negocierile cu Finlanda și Suedia pentru aderarea la NATO

Turcia anunță că își reia negocierile cu Finlanda și Suedia pentru aderarea la NATO
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 feb 2023

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat luni că discuțiile cu Suedia și Finlanda cu privire la ratificarea candidaturilor lor la aderarea la NATO vor fi reluate la 9 martie, după ce au fost suspendate în ianuarie ca urmare a unui protest la Stockholm în timpul căruia a fost ars un exemplar din Coran, relatează Reuters și AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Turcia anulase anterior un mecanism trilateral cu Suedia și Finlanda cu privire la solicitările lor de aderare la NATO, după ce Rasmus Paludan, liderul partidului politic danez de extremă dreapta Linia Dură, a ars o copie a Coranului în fața ambasadei turce din Stockholm, în ianuarie, scrie News.ro.

FOTO Nokia - nou logo, pentru prima dată în aproape 60 de ani CITEȘTE ȘI FOTO Nokia - nou logo, pentru prima dată în aproape 60 de ani

"Colegii mei vor participa la reuniunea care va avea loc pe 9 martie", a declarat Cavusoglu într-o conferință de presă susținută luni la Ankara, precizând că reuniunea va avea loc la Bruxelles, unde este sediul NATO. El a adăugat însă că Suedia încă nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în conformitate cu memorandumul semnat la summitul NATO de la Madrid, din iunie anul trecut, chiar dacă secretarul general al NATO și alți aliați au declarat că Stockholmul și-a schimbat legislația.

"Din păcate, nu am văzut pași satisfăcători din partea Suediei în ceea ce privește punerea în aplicare a memorandumului de la Madrid", a declarat Cavusoglu. "Nu ne este posibil să spunem DA candidaturii Suediei la NATO înainte de a vedea acești pași", a inistat el, într-o conferință de presă susținută alături de omologul său maghiar Peter Szijjarto.

Ungaria și Turcia sunt singurele țări NATO care nu au ratificat aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Budapesta, care are programat votul în Parlament pe această temă săptămâna viitoare, a semnalat în ultimele zile o posibilă întârziere, premierul Viktor Orban motivând că e nevoie de mai multe dezbateri.

Suedia și Finlanda au solicitat anul trecut să se alăture Alianței Nord-Atlantice după ce Rusia a invadat Ucraina, însă Suedia, în special, s-a confruntat cu obiecții neașteptate din partea Turciei. Ankara acuză Stockholm că adăpostește ceea ce Turcia consideră că sunt membri ai unor grupări teroriste și a cerut extrădarea acestora ca un pas înainte de a da undă verde aderării Suediei la NATO.

Statele Unite și alte țări NATO speră ca cele două țări nordice să devină membre ale Alianței în cadrul summitului NATO care va avea loc la 11 iulie în capitala Lituaniei, Vilnius.

În timp ce Ankara a semnalat că ar putea ratifica aderarea Finlandei, nu a dat asigurări că va da undă verde până atunci și Suediei. Cele două țări vor să intre împreună în NATO, dar poziția Ankarei a făcut să apară discuții despre o disociere a candidaturilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
nato