Turcia se pregătește să scufunde un oraș de 12.000 de ani pentru a construi un baraj

Turcia se pregătește să scufunde un oraș de 12.000 de ani pentru a construi un baraj
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 sep 2019

Hasankeyf este una dintre cele mai vechi așezări locuite continuu de pe Pământ, datând de acum 12.000 de ani și care deține sute de peșteri, biserici și morminte. Însă această bijuterie istorică va dispărea curând; cele mai multe dintre așezări urmând să fie inundate, consecință a barajului hidroelectric Ilsu, construit în aval de râul Tigru, potrivit The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Lucrările de construcție a barajului și a hidrocentralei sale au început în 2006 iar Hasankeyf va fi disctrus curând, în ciuda opoziției rezidenților și organizațiilor de mediu care vor să-l salveze, scrie News.ro.

Guvernul turc le-a dat termen locuitorilor ca până la 8 octombrie să evacueze zona.

Serbia se va dota cu drone chinezești înarmate, o premieră pentru Beijing în Europa CITEȘTE ȘI Serbia se va dota cu drone chinezești înarmate, o premieră pentru Beijing în Europa

O încercare de a contesta proiectul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pe motiv că ar dăuna patrimoniului cultural al țării, nu a avut succes.

Prima dată conceput în anii '50, proiectul barajului a fost mult timp controversat. După finalizare, va fi cel de-al patrulea cel mai mare baraj din Turcia. Se anticipează să genereze 4.200 de GW de electricitate anual, dar cu un cost uriaș.

Proiectul prevede inundarea a 199 de așezări din zonă, sute de peșteri făcute de om și sute de situri istorice și religioase. Militanții au avertizat că 80.000 de persoane vor fi strămutate. 

Ei au avertizat și cu privire la deteriorarea teribilă a mediului înconjurător, precizând că biodiversitatea va avea de suferit și că numeroase specii vulnerabile și pe cale de dispariție sunt amenințate de construcția barajului.

Hasankeyf a făcut parte din culturi diferite de-a lungul istoriei, inclusiv din vechea Mesopotamie, Bizanț, imperiile arab și otoman. 

Asirieni, romani, selgiucizi au trecut pe aceste teritorii, lăsând moștenire un patrimoniu excepțional, într-un sit care atrage turiști pentru miile de peșteri încă locuite până în anii 1970.

Doar opt monumente istorice - inclusiv un turn din ceea ce se spunea a fi cea mai veche universitate din lume, jumătate dintr-o veche poartă romană către oraș și hamamul pentru femei care datează în jurul anului 1400 - au fost salvate de la Hasankeyf. Piesele au fost mutate la 3 km depărtare și acum stau pe o câmpie vastă.

În mai 2017, un mormânt de secol XV, a fost mutat pentru a face loc barajului. Monumentul Zeynel Bey, de 1.100 de tone, a fost ridicat pe o platformă cu roți.

Autoritățile turce au interzis protestele, împiedicându-i astfel pe locuitori să lupte pentru a opri barajul.

"Dacă protestăm, ne duc la închisoare", a spus Ridvan Ayhan care s-a născut într-una dintre peșterile din Hasankeyf, membru activ al "Inițiativei de a păstra Hasankeyf viu", fondată în 2006. "Nu există niciun fel de democrație aici. Dacă ar fi fost democrație, poate că am fi putut face ceva". El a mai spus că a fost arestat în 2012.

Guvernul a construit un "nou Hasankeyf" pentru 700 de gospodării, la trei kilometri de istoricul oraș pentru a-i reloca pe locuitori înainte de 8 octombrie. 

viewscnt
Afla mai multe despre
hasankeyf
turcia
baraj