Ucraina amenință, la rândul ei, navele care navighează către Rusia la Marea Neagră

Ucraina amenință, la rândul ei, navele care navighează către Rusia la Marea Neagră
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 iul 2023

Armata ucraineană amenință că nave rusești la Marea Neagră pot să aibă aceeași soartă ca a crucișătorului lansator de rachete ghidate Moskva, nava-amiral a Flotei ruse la Marea Neagră, pe care Kievul l-a scufundat în această marea în aprilie 2022, după ce Ministerul ucrainean de Externe a acuzat Rusia de o ”încălcare grosolană” a dreptului internațional prin amenințarea navelor civile care se îndreaptă către porturi ucrainene, relatează CNN.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

”Kremlinul a transformat Marea Neagră într-o zonă periculoasă - în principal pentru nave rusești și nave care circulă la Marea Neagră către porturi rusești și ucrainene situate pe teritoriul temporar ocupat al Ucrainei de către Rusia”, amenință într-un comunicat Ministerul ucrainean al Apărării.

FOTO Curtea de Apel din Napoli a dispus predarea lui Darius Vâlcov autorităților României CITEȘTE ȘI FOTO Curtea de Apel din Napoli a dispus predarea lui Darius Vâlcov autorităților României

”Responsabilitatea față de toate riscurile îi revine în întregime conducerii ruse. Soarta navei de război Moskva demonstrează că Forțele ucrainene de apărare au mijloacele necesare respingerii agresiunii ruse”, amenință ministerul.

Ministerul rus de Externe a amenințagt miercuri, după retragerea Moscovei luni din Acordul de la Istanbul din iunie 2022 privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră, că toate navele care navighează la Marea Neagră către porturi ucrainene vor fi considerate transportatoare de încărcătură militară, scrie News.ro

”Intenția de a trata nave străine ca ținte militare încalcă grosolan obligațiile Rusiei în dreptul internațional nu doar față de Ucraina, ci față de toate statele angajate în navigația pașnică la Marea Neagră”, a denunțat joi Ministerul ucrainean de Externe.

”Nu există niciun motiv să se creadă că nave comerciale susțin acte de război prin simplul fapt că exportă cereale în alte țări care au nevoie de ele pentru a preveni foametea”, dă asigurări Kievul.

 Anumite cluburi sportive private nu vor mai primi bani publici CITEȘTE ȘI Anumite cluburi sportive private nu vor mai primi bani publici

Ministerul ucrainean al Apărării acuză joi Rusia de crearea unui pericol la Marea Neagră ”prin amenințarea deschisă a vaselor care transportă hrană din porturi ucrainene, lansarea unor atacuri cu rachetă și dronă asupra unor infrastructuri civile în orașe pașnice (și) crearea deliberată a unei amenințări militare pe rute comerciale”.

El copiază Ministerul rus al Apărării și amenință că ”toate vasele care navighează la Marea Neagră către porturi din Federația rusă și porturi ucrainene aflate pe teritoriul Ucrainei ocupat temporar de Rusia pot fi considerate de Ucraina ca transportând încărcătură militară, cu toate riscurile aferente”.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
rusia
nave