Ucraina, dispusă să renunțe la intrarea în NATO. Cu o condiție

Ucraina, dispusă să renunțe la intrarea în NATO. Cu o condiție
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mar 2022

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a asigurat că țara sa este dispusă să rămână în afara NATO dacă membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv Rusia, și toate țările vecine îi garantează un ''sistem de garanții similar celui al NATO'', relatează agenția EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

''Este ceva ce suntem dispuși să discutăm'', a spus Kuleba după întâlnirea avută în Turcia cu omologul său rus Serghei Lavrov, în urma căreia nu s-au făcut progrese în deschiderea de coridoare umanitare și nici în convenirea unei încetări a focului după invazia lansată în urmă cu două săptămâni de Rusia împotriva Ucrainei, scrie Agerpres.

7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii CITEȘTE ȘI 7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii

''Ce mi-a transmis (Lavrov) este că (Rusia) își va continua agresiunea până când Ucraina îi va îndeplini cererile. Și această cerere este capitularea, ceea ce nu este acceptabil (...) Ucraina este puternică, ea luptă'', dar în același timp este dispusă să caute soluții pentru o înțelegere cu Rusia, a asigurat Kuleba la conferința de presă după întrevederea cu omologul său rus.

Este acum dovedit faptul că NATO nu este dispusă să ''acționeze colectiv pentru a opri războiul și a proteja civilii din Ucraina în fața bombardamentelor Rusiei'', a adăugat el, referindu-se la refuzul Alianței de a impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

Ministrul de externe ucrainean a acuzat Rusia de ''crime de război'', după ce în ziua precedentă un atac rusesc asupra unei maternități din orașul asediat Mariupol s-a soldat cu cel puțin trei morți și 17 răniți.

La conferința sa de presă după discuția cu Dmitro Kuleba, Serghei Lavrov a susținut că în respectiva clădire nu erau pacienți și că acolo se instalaseră combatanți ucraineni din batalionul de extremă dreapta Azov.

Ministrul de externe rus a acuzat în acest context mass-media occidentale că prezintă numai ''punctul de vedere ucrainean''. ''Există o rusofobie în tot Occidentul dirijată de SUA'', a mai remarcat Lavrov.

El a asigurat pe de altă parte că președintele rus Vladimir Putin este dispus să se întâlnească cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, dar numai pentru convenirea unor acorduri, care, potrivit lui Lavrov, pot fi găsite doar în formatul de dialog desfășurat în Belarus, unde au avut loc până în prezent trei runde de negocieri ruso-ucrainene.

Despre o posibilă întâlnire între cei doi președinți a vorbit și gazda întâlnirii Lavrov-Kuleba, ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu. ''La această întâlnire s-a vorbit de asemenea despre o întâlnire la nivel de lideri. Kuleba a spus că Zelenski este dispus și Lavrov a spus că Putin nu este împotrivă'', a afirmat Cavusoglu.

Pentru a opri invazia Putin a cerut în principal stabilirea unui statut de neutralitate pentru Ucraina, demilitarizarea acesteia, recunoașterea suveranității Rusiei asupra Crimeii anexate și dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste proruse din Donbas.

viewscnt
Afla mai multe despre
nato
ucraina
rusia