UE vrea relații mai bune cu Rusia, dar nu se poate preface că Moscova nu a anexat Crimeea, spune Mogherini

UE vrea relații mai bune cu Rusia, dar nu se poate preface că Moscova nu a anexat Crimeea, spune Mogherini
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 apr 2017

Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a declarat luni că blocul comunitar vrea relații mai bune cu Rusia, dar nu se poate preface că Moscova nu a anexat Peninsula Crimeea, în 2014, astfel că sancțiunile europene vor rămâne în vigoare, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Federica Mogherini, care se află în prima sa vizită oficială la Moscova în calitate de reprezentant pentru politică externă al UE, a atras atenția că nu are niciun rost ca cineva să pretindă că nu există probleme reale în relațiile dintre Rusia și UE, scrie News.ro.

Ea a atras atenția și că Moscova are datoria să își apere toți cetățenii, referindu-se la acuzațiile privind persecutarea homosexualilor în Cecenia, parte a Federației Rusie.

„Ne așteptăm ca Federația Rusă să își îndeplinească obligația de a apăra cetățenii, respectând principiile drepturilor omului”, a spus ea, adăugând că a discutat subiectul împreună cu Lavrov.

Mogherini a făcut declarațiile într-o conferință de presă comună cu omologul său rus SergheI Lavrov.

Uniunea Europeană a impus sancțiuni Rusiei pentru anexarea Ucrainei și pentru ingerința în estul separatist.

Ucraina a intrat luna aceasta în al patrulea an al unui conflict sângeros cu rebelii proruși, în estul țării, care s-a transformat prin acorduri de pace și armistiții succesive într-un conflict înghețat fără perspectiva unei soluționări la orizont.

Mega Mall își extinde oferta comercială cu șase noi branduri CITEȘTE ȘI Mega Mall își extinde oferta comercială cu șase noi branduri

Începând din aprilie 2014, conflictul s-a soldat cu peste 10.000 de morți, un bilanț pe care nimeni din Ucraina nu și l-ar fi putut închipui atunci când revolta proeuropeană din Piața Maidan a condus la fuga și destituirea fostului președinte prorus Viktor Ianukovici.

Imediat după aceea Ucraina asistă neputincioasă la anexarea de către Moscova a peninsulei sale Crimeea, apoi la preluarea controlului, la începutul lui aprilie, de către manifestanți proruși, asupra clădirilor oficiale la Donețk și Lugansk, în estul țării.

Homosexuali ceceni care s-au refugiat la Moscova au declarat pentru presă că au fost bătuți și încarcerați ”într-o închisoare neoficială” și că trăiesc în prezent cu frica de a fi identificați și urmăriți de familiile lor.

Autoritățile ruse au dat asigurări că au deschis o anchetă, dar că nu există nicio dovadă care să susțină informațiile. 

viewscnt
Afla mai multe despre
mogherini
crimeea