Ungaria, anomalia Europei: cetățenii cheltuie mult mai mult decât anul trecut, dar cumpără mult mai puțin

Ungaria, anomalia Europei: cetățenii cheltuie mult mai mult decât anul trecut, dar cumpără mult mai puțin
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 aug 2023

În luna iunie, scăderea vânzărilor cu amănuntul din Ungaria a fost una dintre cele mai mari din UE, deși sumele cheltuite de unguri au crescut semnificativ, arată o analiză a portalului ungar HVG. Cauza e inflația galopantă, cea mai mare din UE, aproape 20%, și demonstrează că plafonarea prețurilor decisă de guvernul Orban nu funcționează.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Scăderile cele mai mari vin din comerțul cu produse alimentare și comerțul cu combustibil, arată HVG.

Urmează verificări la Wizz Air Hungary și Wizz Air Malta pentru cursele anulate, anunță un oficial guvernamental CITEȘTE ȘI Urmează verificări la Wizz Air Hungary și Wizz Air Malta pentru cursele anulate, anunță un oficial guvernamental

Dar faptul că ungurii au cumpărat mai puține produse nu înseamnă că au cheltuit mai puțin. Dimpotrivă, statisticile europene arată că ungurii au cheltuit mult mai mult în iunie 2023 decât cu un an înainte, dar au cumpărat mult mai puțin cu acești bani, scrie G4Media.ro.

Explicația acestei situații este inflația, la care Ungaria este ”campioană europeană”, potrivit HVG.

Astfel, Ungaria este o anomalie în UE, deoarece, de exemplu, în Slovenia, volumul vânzărilor a scăzut semnificativ, dar acest lucru a fost scăderea cheltuielilor.

La cealaltă extremă, în Luxemburg a crescut atât cantitatea de bunuri cumpărate, cât și suma cheltuită, ceea ce înseamnă că luxemburghezii au cumpărat mai multe produse cu mai mulți bani.

Reamintim că presa maghiară a relatat în repetate rânduri că cetățeni din Ungaria vin la cumpărături în România, unde multe produse sunt semnificativ mai ieftine.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
cumparaturi