Ungaria închide teatre, muzee, biblioteci, piscine, băi termale și stadioane nou-nouțe ale lui Orban și dă vina pe Uniunea Europeană

Ungaria închide teatre, muzee, biblioteci, piscine, băi termale și stadioane nou-nouțe ale lui Orban și dă vina pe Uniunea Europeană
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 nov 2022

Tot mai multe teatre, muzee, biblioteci, piscine, băi termale și stadioane - nou-nouțe, un simbol al dragostei lui Viktor Orban față de fotbal și construite sub egida sa - se închid zilnic în Ungaria, lovită în plin de inflație și criza energetică, o situație fără precedent, care afectează mai ales provincia, unde orașe închid aceste instalații pe timpul iernii, Guvernul dă vina pe Uniunea Europeană (UE), iar ungarii s-au resemnat, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În orașul Szekesfehervar, la 60 de kilometri de Budapesta, clubul de fotbal, care evoluează în prima divizie, nu mai are acces la stadion, scrie News.ro.

TABEL Noi ieftiniri: Carburanții au ajuns la nivelul din urmă cu o lună și jumătate CITEȘTE ȘI TABEL Noi ieftiniri: Carburanții au ajuns la nivelul din urmă cu o lună și jumătate

Construit în 2018, acest stadion are o capacitate de 14.000 de locuri și este mândria localității.

”Nu există tabu”, declară AFP primarul Andras Cser-Palkovics, un membru al Partidului Fidesz al lui Orban.

Sportul este sacru în țara lui Orban, care a lansat un ambițios program național de construcție și de renovare de stadioane.

Însă el ”trebuie să contribuie, de asemenea, la efortul comun”, este de părere acest ales în vârstă de 48 de ani, care a închis de asemenea muzee și teatre.

”Nimeni” dintre cei 100.000 de locuitori ”nu se bucură de aceste măsuri”, care dau comunei un aspect de oraș mort, însă înțelege că ”nu avem de ales”, declară el.

”Evident, educația și sănătatea sunt prioritare - este mai important să te duci la un medic decît să vezi un meci de fotbal”, comentează Geza Deli, în vârstă de 72 de ani, pe strada principală.

Nici jucătorii nu se plâng, nevoiți să se antreneze pe terenuri mai mici în timpul vacanței de iarnă.

FOTO Secretarul de stat Antony J. Blinken a sosit la București CITEȘTE ȘI FOTO Secretarul de stat Antony J. Blinken a sosit la București

Munca ”nu este afectată în mod deosebit de decizia drastică de a face economie de energie”, declară, într-un comunicat Mol Fehervar FC.

”Din ianuarie, vom vedea ce se întmplă”, subliniază Andras Cser-Palkovics, care a cerut Federației să programeze meciurile înainte de lăsarea nopții.

Alte cluburi de prim plan, ca Honved și Debrecen, au rămas și ele fără stadion.

”TACTICA” LUI ORBAN

Ungaria se pregătește de o iarnă rea, iar premierul ungar, căruia îi plăcea să laude energia ieftină din țara sa, se află sub presiune.

Inflația în Ungaria este una dintre cele mai mari în Uniunea Europeană (UE) - în octombrie, 21,6% pe un an -, recesiunea se profilează, iar Budapesta așteaptă în continuare fonduri în valoare de 14 miliarde de euro, blocate din cauza unor îngrijorări europene cu privire la corupție și statul de drept.

Nemulțumirea crește în stradă, iar profesorii protestează față de salarii de mizerie.

În magazine și stații de alimentare cu carburant, plafonarea prețului petrolului și mărfurilor alimentare de bază conduc la penurii.

Este un marasm a cărui vină Viktor Orban o aruncă asupra Bruxellesului.

”Sancțiunile (impuse Rusiei) ne ruinează”, scrie pe afișe care împânzesc țara, în cadrul unei consultări nmaționale.

”Este marele joc al acuzațiilor”, rezumă Andrea Virag de la grupul de reflecție Republikon.

FOTO Social-democrații suedezi nu se mai opun aderării României la spațiul Schengen CITEȘTE ȘI FOTO Social-democrații suedezi nu se mai opun aderării României la spațiul Schengen

”Este clar că tactica Guvernului este să dea toată vina pe Europa”, un discurs care funțcionează în parte.

”Studii arată că un număr mare de persoane crede în versiunea Fidesz și atacă UE”, comentează acest expert.

Szekesfehervar are uzine, ceea ce face din el unul dintre cele mai bogate orașe din Ungaria, însă alte comune amenințate de faliment nu au.

”Fără susținerea statului, mulți nu vor putea să-și plătească facturile. Însă nu ajută la nimic să așteptăm un miracol. E mai bine să luăm noi situația în mână”, declară Andras Cser-Palkovics.

Directorul Teatrului Municipal, Janos Szikaro, a găsit alt loc în care să repete actorii pe peioada de două-trei luni în care instituția este închisă.

”N-o să așteptăm cu disperare, gândind «oh, Doamne, ce se va întâmpla?»”, declară septuagenarul în foaierul gol al teatrului.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
biblioteci
piscine