Ungaria, pas înapoi în fața vociferărilor - susține că a renunțat la planul de a cumpăra terenuri agricole în țările vecine

Ungaria, pas înapoi în fața vociferărilor - susține că a renunțat la planul de a cumpăra terenuri agricole în țările vecine
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 oct 2021

Guvernul ungar a renunțat la planul de a cumpăra teren agricol în țările vecine, potrivit ministrului de externe slovac Ivan Korčok, citat de presa locală și Euractiv.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Povestea fondului pregătit de Ungaria poate fi văzută AICI

Mai mulți membri ai executivului slovac au criticat intenția Budapestei și ministerul agriculturii de la Bratislava a anunțat că va schimba legislația privind cumpărarea de terenuri agricole pentru a împiedica o astfel de mutare, scrie Hotnews.ro.

JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase

La o întrevedere de săptămâna trecută cu omologul său maghiar Péter Szijjártó, ministrul de externe slovac i-a cerut expres acestuia ca guvernul de la Budapesta să renunțe la plan.

Înaintea întâlnirii Korčok declarase că nu știe care este scopul Ungariei de a cumpăra teren agricol în Slovacia din banii contribuabililor săi.

„Vreau să înțeleg de ce se cheltuiesc bani publici pentru acest lucru, dar nu am primit încă un răspuns”, a spus el, potrivit site-ului maghiar de știri Telex.

Însă Korčok a anunțat marți că prim-ministrul maghiar Viktor Orbán l-a informat printr-o scrisoare oficială pe premierul slovak Eduard Heger că Ungaria va anula planul, relatează The Slovak Spectator.

Ministrul de externe al Slovaciei a salutat decizia, adăugând însă că „cred de asemenea că în viitorul apropiat va trebui să primim niște răspunsuri din partea ministerului ungar de externe la întrebările legate de achizițiile de proprietăți imobiliare și programele guvernului ungar din Slovacia”.

Planul adoptat de guvernul lui Viktor Orbán prevedea crearea unui fond de 400 de milioane de euro de către ministerul ungar de externe prin banca de stat Exim Bank până în data de 15 noiembrie a acestui an.

Fermierii maghiari urmau apoi să poată cumpăra terenuri agricole în țările vecine prin intermediul acestui fond.

Jurnaliștii slovaci au calculat că, dacă banii ar fi fost împărțiți egal pentru țările vecine Ungariei, fermierii maghiari ar fi putut cumpăra în jur de 9.000 de hectare de teren agricol în sudul Slovaciei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
terenuri