Ungaria pregătește un Fond Privat cu care să cumpere terenuri agricole în statele vecine

Ungaria pregătește un Fond Privat cu care să cumpere terenuri agricole în statele vecine
scris 13 sep 2021

Revista săptămânală www.hvg.hu publică o amplă analiză despre noile platforme de investiții create de guvernul Ungariei în anul 2021 pentru comunitățile maghiare din afara granițelor, în special pentru comunitatea din România și interesele electorale ale FIDESZ în rândul maghiarilor din afara Ungariei.

Potrivit analizei, Eximbank Ungaria a înființat în aprilie anul curent Fondul Privat pentru Industria Agrară și Alimentară, cu un capital de 20 de miliarde de HUF (aprox. 57 de milioane de EUR) cu scopul de a investii în afaceri agrare interne sau regionale, scrie G4media.ro

Fapte bune făcute de Profi CITEȘTE ȘI Fapte bune făcute de Profi

În același timp, ministrul de externe Szijjártó Péter are sarcina să înființeze până în luna noiembrie a anului curent Fondul Privat al Terenurilor Agricole cu un capital de pornire de 140 de miliarde de HUF (aprox. 401 milioane de EUR) cu scopul primordial de a achiziționa terenuri agricole și ferme din statele vecine, necesare afacerilor agricole și industriei alimentare.

Avantajul acestor fonduri private este că banii nu vor figura ca fonduri de investiții/sprijin cheltuit în alte state, așa cum este situația Fundației Pro Economica, situație ce a generat protestul repetat al guvernului României, ci un astfel de fond privat va fi direct unul dintre investitori, care dorește să-și crească capitalul în afaceri din România.

Companiile viitorului în România. Dacris, membru semnatar al Pactului Global al Organizației Națiunilor Unite CITEȘTE ȘI Companiile viitorului în România. Dacris, membru semnatar al Pactului Global al Organizației Națiunilor Unite

La cererea HVG, Ministerul Afacerilor Externe și Economice a Ungariei a comunicat că până în prezent Fundația Economica a fost finanțată de Ungaria cu suma de 135,7 miliarde de HUF pentru proiecte (aprox. 390 de milioane de EUR) 70 de miliarde HUF fiind din bugetul propriu al Ungariei, restul fonduri de la UE. Potrivit Pro Economica, ultima lansare de proiecte în valoare de 6 miliarde de HUF a fost anul trecut în noiembrie, câștigătorii urmând a fi anunțați în aprox. 3 luni.

HVG prezintă pe larg cercul oamenilor de afaceri apropiați de FIDESZ care au deja investiții finanțate de guvernul Ungariei prin Pro Economica și/sau Eximabank Ungaria în Transilvania în agricultură și industria alimentară.

HVG arată că în paralel a debutat în forță campania electorală pentru voturile maghiarilor din Transilvania la alegerile parlamentare din Ungaria anul viitor. Oamenii Fundației EUROTRANS înființată de UDMR merg din ușă în ușă să convingă și mai mulți maghiari să obțină cetățenia maghiară, iar pe cei care au deja cetățenia ungară, să-i convingă să își actualizeze datele și să se înscrie pe lista electorală a alegerilor parlamentare de anul viitor din Ungaria.

La alegerile din 2014 au sosit 128 de mii de voturi prin corespondență din străinătate, în 2018 numărul a crescut la 225 de mii de voturi, și deși nu s-a specificat originea voturilor, peste două treimi au sosit din România. 96% din voturile exprimate prin corespondență din afara țării au fost pentru FIDESZ-KDNP. Este adevărat că la ultimele alegeri aceste voturi nu au generat un mandat dar cu cât alegerile vor fi mai strânse anul viitor, cu atât are nevoie FIDESZ de voturile maghiarilor din afara țării.

În tot acest context, investițiile au un rol important. Acum, FIDESZ trece la următoarea etapă la achiziționare terenurilor agricole din fonduri private de investiții înființate de guvernul Ungariei. Aceste terenuri agricole sunt necesare afacerilor din domeniul industriei agrare și alimentare.

Cercul oamenilor de afaceri apropiați FIDESZ, creat de FIDESZ, denumit generic Sistemul Cooperării Naționale – Nemzeti Együttműködés Rendszere – NER este interesat de această nouă inițiativă de afaceri finanțate din banii publici, întrucât aceștia au deja investiții în domeniu în Ungaria dar și în străinătate.

De altfel, Lázár János (fost ministru al Cancelariei primului ministru în guvernul Viktor Orban 2011-2018, parlamentar, influent politician FIDESZ) împuternicit guvernamental al Regiei Naționale de Herghelie și Ferme – Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság din Ungaria a vorbit deja că se pregătesc de achiziții în România și Serbia, pas cert în strategia Ungariei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
terenuri agricole