Ungaria, Serbia și Slovenia vor lansa o bursă de electricitate

Ungaria, Serbia și Slovenia vor lansa o bursă de electricitate
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 dec 2023

Ungaria, Serbia și Slovenia vor începe să opereze în 2024 o piață regională de electricitate, a anunțat Ministerul ungar al Energiei, transmite MTI.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În acest scop, până la finele lui 2024 va fi înființată o companie holding cu sediul la Budapesta care va fi deținută de operatorii de transport și de sistem din Ungaria, Serbia și Slovenia, arată Agerpres.

Steve Wozniak, co-fondatorul Apple, va deveni cetățean sârb CITEȘTE ȘI Steve Wozniak, co-fondatorul Apple, va deveni cetățean sârb

Platforma europeană de tranzacționare EPEX SPOT, care va furniza tehnologia pentru noua bursă regională de electricitate, va deține și ea o participație. Noua bursă va acoperi regiunile din Europa Centrală și Balcanii de Nord.

Ministerul ungar al Energiei a precizat că această cooperare regională va stimula valoarea Hungarian Power Exchange (HUPX), piața de energie electrică pentru ziua următoare din Ungaria, pe care sunt intermediate tranzacții echivalente cu 60-70% din consumul intern. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
serbia
slovenia