Ungaria vrea ca UE să extindă interdicția privind importul de cereale ucrainene și după 15 septembrie

Ungaria vrea ca UE să extindă interdicția privind importul de cereale ucrainene și după 15 septembrie
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 aug 2023

Ungaria vrea ca interdicția UE privind vânzările interne de cereale ucrainene să fie extinsă în cele cinci state membre ale UE care se învecinează cu Ucraina, după ce măsura actuală se încheie la 15 septembrie, a declarat șeful de cabinet al premierului Viktor Orban într-un briefing de presă, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Ungaria va cere UE să prelungească interdicția începând cu 16 septembrie", a declarat Gergely Gulyas, adăugând că Budapesta este pregătită să reimpună o interdicție națională de import dacă UE nu extinde măsura, scrie Agerpres.

Grecia a înregistrat venituri record din turism CITEȘTE ȘI Grecia a înregistrat venituri record din turism

În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui, permițând în același timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicție urmează să expire pe 15 septembrie.

Polonia a declarat că nu va ridica interdicția, chiar dacă UE nu este de acord cu prelungirea acesteia.

Înainte de măsura UE, țările din Europa Centrală au impus interdicții unilaterale la începutul acestui an asupra importurilor de cereale ucrainene pentru a-și proteja producătorii interni, după o creștere a exporturilor de cereale ucrainene în cele cinci state în 2022 și la începutul anului 2023.

Actualul acord al UE pentru protejarea fermierilor din cele cinci state urmează să expire luna viitoare, iar țările din Europa Centrală doresc ca acesta să fie prelungit cel puțin până la sfârșitul anului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
cereale
ucraina