Putin vrea schimb de ″prizonieri financiari″ cu Occidentul

Putin vrea schimb de ″prizonieri financiari″ cu Occidentul
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 aug 2023

Guvernul Federației Ruse și banca centrală de la Moscova au elaborat un proiect de decret prezidențial care prevede un mecanism voluntar de deblocare a unei serii de active financiare deținute în Rusia de persoane juridice și fizice străine din state ″neprietenoase″, în schimbul ″eliberării″ corespunzătoare de active din străinătate ale unor entități ruse supuse sancțiunilor occidentale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Anunțul a fost făcut de ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov, la o întâlnire a Consiliului pentru dezvoltare strategică și proiecte naționale condusă de președintele Vladimir Putin, relatează agenția de stat TASS.

Ministrul austriac de Interne a anunțat că se opune în continuare extinderii Schengen, într-o conferință de presă cu Cătălin Predoiu CITEȘTE ȘI Ministrul austriac de Interne a anunțat că se opune în continuare extinderii Schengen, într-o conferință de presă cu Cătălin Predoiu

″În acest moment, active deținute de peste 3,5 milioane de cetățeni ruși, în valoare de mai mult de 1.5 mii de miliarde de ruble (circa 16 miliarde dolari – n.r.), sunt blocate. Luând în considerare deciziile pe care le-ați sprijinit, sugerăm să începem să facem schimb între activele cetățenilor noștri și cele ale investitorilor străini cu fonduri depozitate în conturi de tip C (conturi restricționate, deschise la băncile din Rusia – n.r.). Într-o primă etapă, avem în plan deblocarea de conturi de investitori retail ce conțin circa 100 miliarde ruble (cam 1 miliard de dolari – n.r.). Guvernul și banca centrală au redactat un proiect de decret în acest sens și vă rugăm să sprijiniți această decizie″, i-a spus Siluanov lui Putin.

Potrivit mai multor decizii adoptate de Kremlin în martie 2022, la puțin timp după agresiunea militară împotriva Ucrainei, banii deținuți de străini în conturi de tip C la bănci din Rusia pot fi utilizați numai pentru plăți de taxe și impozite datorate statului rus, achiziții de titluri de stat emise de Federația Rusă sau transferuri către alte conturi de tip C, fiind de facto blocați în sistemul financiar național rusesc.

ULTIMA ORĂ România a acordat un ajutor de avarie masiv sistemului energetic al Ucrainei CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România a acordat un ajutor de avarie masiv sistemului energetic al Ucrainei

Decrete ulterioare au impus ca dividendele datorate de companiile din Federația Rusă acționarilor și investitorilor din țări occidentale ″ostile″ să fie plătite exclusiv în astfel de conturi de tip C. 

Mecanismul de schimb de ″prizonieri financiari″ ar urma să funcționeze în felul următor: investitorii străini cu bani blocați în conturi de tip C la bănci din Rusia vor putea folosi acei bani pentru a cumpăra active blocate de Occident deținute de ruși. Cel puțin într-o primă etapă, participarea investitorilor, deopotrivă străini și ruși, la acest mecanism, va fi voluntară, a precizat banca centrală a Rusiei.

Bineînțeles, reușita schemei depinde de voința autorităților din statele occidentale care au impus sancțiuni Rusiei, mai precis de disponibilitatea acestora de a permite investitorilor din jurisdicțiile lor să cumpere active blocate ale unor entități ruse. Pregătind această măsură, Kremlinul pare că se bazează pe dorința occidentalilor cu bani blocați în Rusia de a își recupera fondurile, sub o formă sau alta.

Prețurile orezului au crescut la cel mai ridicat nivel din aproape 12 ani, alimentând temerile de o inflație a alimentelor în Asia CITEȘTE ȘI Prețurile orezului au crescut la cel mai ridicat nivel din aproape 12 ani, alimentând temerile de o inflație a alimentelor în Asia

Șeful Finanțelor de la Moscova a adăugat că suveranitatea financiară a statului rus. nu înseamnă autoizolare.

″Investițiile străine sunt binevenite și lucrăm pentru ca piața noastră să fie cât mai atractivă. În acest scop, luna aceasta am decis ca societățile ruse să poată plăti dividende fără restricții străinilor care investesc bani acum în economia Rusiei. Am spus așa: toate investițiile efectuate anul acesta sau mai târziu vor putea fi retrase sub formă de dividende în sumă egală cu investițiile generate în economia noastră. Ne deschidem piața, ne deschidem față de investitorii străini care vor să intre pe piața noastră″, a explicat Anton Siluanov.

viewscnt
Afla mai multe despre
sancțiuni rusia război ucraina
fonduri blocate rusia
investitori străini rusia
sancțiuni occidentale rusia